Hledání (ztracených) vietnamských kořenů na festivalu v Jihlavě

Jihlava – Mladý filmař Dužan Duong představil na jihlavském festivalu snímek, ve kterém zjišťuje, jak se na Vietnam dívají potomci vietnamských rodičů, kteří už vyrůstali v Česku. Autobiografický film o hledání vlastní identity soutěží o nejlepší dokument.

Mat Goc: Hledání ztracených kořenů (zdroj: ČT24)

„Mat Goc je film o mě, o mé rodině, o tom, jak si nerozumím se svým tátou,“ přibližuje Dužan Duong.

Mat goc znamená něco jako ztratit kořeny. Třiadvacetiletý Dužan mluví líp česky než vietnamsky, i když ve Vietnamu vyrůstal do čtyř let. Teď se tam vydal s kamerou znovu hledat kořeny.

Film kombinuje dokumentární prvky s inscenovanými. „Bojím se říct, že je to vůbec dokument. Je to inscenace, improvizace. Divím se, co to dělá na festivalu. Můžeme to nazvat dokufikcí,“ odhaduje Duong.

Svoji dokufikci natáčel ještě před nástupem na FAMU. Se snímkem prý původně žádné velké ambice neměl. Přesto se s ním dostal poměrně vysoko – v Jihlavě soutěží o nejlepší český dokument. „Původně jsem nechtěl točit nic pro nikoho… jen pro sebe a pro kámoše. Táta mi po premiéře podal ruku, což se moc nestává. Na začátku byl proti tomu, abych točil,“ uzavírá mladý dokumentarista.

Vydáno pod