V továrně Ji.hlava přišili první cenu: reportérovi ČT Daliboru Bártkovi

Jihlava - Mezinárodní festival dokumentů Ji.hlava rozhodně neztrácí niť. Vyšívat začal 23. října už osmnáctý ročník, jehož tématem je „továrna“. Na jihlavský textilní průmysl odkazovaly při zahajovacím večeru šicí stroje, dělnice festivalové manufaktury přišily také první cenu. Uděluje ji týdeník Respekt za reportáž roku. Tu natočil, stejně jako loni, reportér České televize Dalibor Bártek.

Za devět ročníků, kdy se uděluje Cena Respektu, ji pořad České televize obdržel již poosmé. Bártek dlouhodobě sleduje kauzu lihového bosse Radka Březiny. Zpracování tématu mu vyneslo Cenu Respektu už loni (za reportáž získal také Novinářskou cenu), oceněn byl letos opět za pokračování reportáže. Vycházel z tajné korespondence, kterou Březina posílal z vazební cely, aby dosáhl svého propuštění. Reportáž Miliony za beztrestnost odvysílal pořad Reportéři ČT, připomeňte si ji:

Reportéři ČT: Miliony za beztrestnost (zdroj: ČT24)

"Výhry si velmi vážím. Beru ji jako ocenění nejen své práce, ale práce celého týmu pořadu Reportéři ČT. Zároveň ji samozřejmě vnímám i jako velký závazek do budoucna. Lihová kauza Radka Březiny zdaleka není u konce a my pokračujeme v jejím rozkrývání, stejně jako v odhalování dalších závažných témat, která měla veřejnosti zůstat skrytá," okomentoval Dalibor Bártek ocenění.

Korespondence je mimo jiné jedním z témat letošního ročníku festivalu. Konkrétně „filmová korespondence“, kterou si audiovizuálně vyměňují přední světoví režiséři. Projekt je v Jihlavě uváděn ve východoevropské premiéře.

Premiéry se první festivalový den dočkají také dva české snímky. V Evangeliu podle Brabence vychází dokumentarista Miroslav Janek z knihy rozhovorů novinářky Renaty Kalenské s hudebníkem Plastic People of the Universe Vratislavem Brabencem. Ve filmu Rodinné záležitosti / něco z videodeníků zkoumá Jakub Wagner osudy své umělecky založené rodiny.

První tuzemskou premiéru viděli festivaloví diváci včera - režisérka Alice Nellis se poprvé představila jako dokumentaristka. Ve snímku Adopce: konkurz na rodiče si zvolila velmi osobní téma.

Adopce: konkurz na rodiče
Zdroj: ČT24/MFDF Ji.hlava

Do závěru festivalu 28. října stihne festivalová továrna „vyjet“ celkem 266 filmů.