Sluha dvou pánů dorovná v ND rekord Kočičí hry

Praha - Rekord Národního divadla v Praze týkající se největšího počtu repríz jedné inscenace dorovná v sobotu 27. září Miroslav Donutil v titulní roli Goldoniho komedie Sluha dvou pánů, kterou v roce 1994 nastudoval režisér Ivan Rajmont. Tento rozverný příběh odehraje už ve 403. repríze. Stejný počet jich dosáhla Örkényho Kočičí hra s Danou Medřickou v hlavní roli, která se uváděla v letech 1974-1982.

Šéf činohry Michal Dočekal:

„Z běžného činoherního titulu se stal evergreen a hit. Dá se předpokládat, že tato sezona zdaleka není poslední.“

Zatímco herecké obsazení většiny postav Sluhy dvou pánů se za léta uvádění proměnilo, Donutil v roli neodolatelného sluhy Truffaldina v inscenaci zůstal a pokaždé sklidil potlesk zaplněného hlediště Národního či Stavovského divadla. Právě na jeho výkonu je postaven úspěch inscenace.

Sluha dvou pánů je ukázkovým příkladem klasické commedie dell´arte s tradičními postavami a situacemi a také prostorem k improvizaci. Odehrává se v úzkém rodinném kruhu, kde se právě chystají zásnuby. Všechno komplikuje věčně hladový a popletený sluha Truffaldino, který rozehrává komedii záměn a nedorozumění.

Miroslav Donutil:

„Sluha dvou pánů je fyzicky náročná inscenace. Čím jsem starší, tím víc si to uvědomuji.“

Donutil sám prý, i za tak dlouhý život jedné inscenace, rolí unaven není. „Především proto, že jsem od začátku učinil diváka jedním ze svých hereckých partnerů. Opírám se o jeho pohledy, výraz i gesta. A protože na každé představení přijdou jiní lidé, hraju pokaždé s novým partnerem, což je osvěžující,“ uvedl.

V průběhu uvádění inscenace Sluha dvou pánů se od premiéry 22. září 1994 v dalších devíti rolích vystřídaly téměř tři desítky herců včetně režiséra Rajmonta.

Kočičí hra - obsazení 1974-1982

  • Paní Erži Orbánová: Dana Medřická
  • Gizela: Vlasta Fabianová
  • Ilona: Naděžda Gajerová, Luba Skořepová, Blanka Bohdanová, Sylva Turbová, Jana Vaňková, Regina Rázlová
  • Jóži: Miroslav Doležal, Eduard Pavlíček, Emil Konečný, Oldřich Vlček, Jiří Vala, Soběslav Sejk
  • Pavla Krausová: Vlasta Matulová
  • Myška: Jaroslava Tvrzníková, Luba Skořepová
  • Viktor Molnár: Jiří Sovák, Soběslav Sejk, Miroslav Doležal
  • Adelaida Brucknerová: Marie Glázrová, Jarmila Krulišová
  • Číšník: Jan Řeřicha, Eduard Pavlíček, Jaroslav Kašpar, Milan Stehlík, Michael Tarant, Ivan Richter, Miroslav Šnajdr