Punk’s not dead! A zvlášť v architektuře…

Praha – Punk je často synonymem provokace a i o ni tak trochu usiluje výstava Punk v české architektuře, která až do 7. prosince probíhá v Galerii Jaroslava Fragnera. Představuje netradiční či výjimečné stavby a instalace, které se natolik vymykají normám, že se dají označit slovem punk.

Podle kurátora Galerie Dana Merty jsou humor i groteska důležitými prvky, jež česká architektura postrádá. Punkový architekt je podle nich samotných ten, kdo nerespektuje tradiční formy a dělá věci jinak.

Na některých expozicích se podílela i třicítka domácích i zahraničních architektů, aby společnými silami vytvořili jeden projekt. Některé z nich byly realizovány přímo na českou punkovou výstavu - ať už poustevna pro jednoho nebo skleněný kontejner sloužící jako venkovní veřejná galerie. „Kdo sem přijde, udělá si pohodlí, a pokud je dostatečně vnímavý, tak se z rámů skel stanou rámy obrazů,“ vysvětlila Veronika Veselá ze skupiny H3T.

Exhibice prezentuje stavby z různých období a odlišných architektonických postojů. Své místo zde má ironie, utopie i klasika. Podmínka je jediná: výjimečnost. To se snaží splnit i netradiční rozmístění. Jedna část exhibice vyplnila lapidárium Betlémské kaple, druhá dvůr a třetí část první patro Galerii Jaroslava Fragnera.

Kurátoři si přejí, aby stavby návštěvníky vyprovokovaly ke kladením otázek. „Pokud je punk vzdor, tak udělat dobře barák, dotáhnout ho do konce, zrealizovat ho, vás stojí tolik vzdoru, že pak můžu říct, že většího punkera než architekt není,“ tvrdí Jakub Fišer.  

Vydáno pod