Zemřel Rudolf Čechura, autor Maxipsa Fíka

Praha – Ve věku 83 zemřel začátkem tohoto týdne Rudolf Čechura, který se proslavil především jako autor večerníčků o Maxipsu Fíkovi. Je známý také jako autor detektivek a knih pro mládež. Informaci přinesl iDNES.cz. Pohřeb autora bude zřejmě v úterý.

Rudolf Čechura se narodil 5. února 1931 v severočeské vesnici Želénky. Vystudoval obchodní akademii v Chomutově a pedagogické gymnázium v Jihlavě. Pracoval nejprve jako úředník, učitel a poté v 60. letech jako redaktor Československého rozhlasu a časopisu Věda a technika mládeži. Od roku 1973 byl na volné noze.

Jeho nejslavnější hrdina, přerostlý mluvící bobtail Fík, který už baví děti i jejich rodiče zhruba 35 let, prý kdysi Čechurovi zachránil celou literární kariéru. Po roce 1969 byl spisovatel z politických důvodů propuštěn z redakce časopisu Věda a technika mládeži, kde tehdy pracoval. Poté navrhl pro televizi „nevhodný“ večerníček Bojanské pohádky o rakousko-uherských vojácích. Večerníček se dramaturgům líbil, takže autor dostal smlouvu.

  • Rudolf Čechura (2005): „Je dobré, že slavný je Maxipes a já klidně můžu chodit na veřejnosti a nikdo si na mě neukazuje.“

Švejkovsky laděný příběh o vojácích sloužících „Císaři Pánu“ ale následně vyvolal nelibost u pracovníků televize odpovědných za správnou ideologickou linii děl uveřejňovaných na obrazovce. Čechurův nápad schvalováním neprošel. Spisovatel proto musel najít nějakého politicky neutrálního hrdinu a jeho volba padla na černobílého, přerostlého bobtaila. „Se psy jsem měl bohaté zkušenosti. Sám jsem jich několik vlastnil,“ vzpomínal Čechura.

Domácí i mezinárodní úspěch televizního Fíka, který vznikal od poloviny 70. let pod režisérským vedením Václava Bedřicha, však Čechurovi nakonec další literární působení za normalizace umožnil. Vedle Maxipsa Fíka napsal například i večerníčky Hugo z hor či Dva ve fraku a zábavnou „učebnici“ slušného chování pro děti Pavián mezi lidmi.

Čechura byl také významným „holmesologem“, propagátorem Sherlocka Holmese v ČR a nositelem řady ocenění za své detektivní příběhy. V roce 1968 se v Čechurově hlavě zrodil nápad založit Českou společnost Sherlocka Holmese. Plán se uskutečnil ale až po roce 2000, členové spolku se pravidelně scházejí.

Podívejte se: Maxipes Fík filmuje

Maxipes Fík filmuje (zdroj: ČT24)

Námět: Rudolf Čechura, scénář: Václav Bedřich, Rudolf Čechura, výtvarník: Jiří Šalamoun, režie: Václav Bedřich, 1978, Krátký film Praha.