Stav Státní opery? Nevyhovující, říká Herman. Chystá se rekonstrukce

Praha – Státní opera zahájí svou rekonstrukci 1. července 2016. Stavební práce budou trvat dva roky a spolknou 665 milionů korun. Dá se očekávat, že se během oprav sníží počet představení. Ministr kultury Daniel Herman považuje stávající stav opery za „velmi nevyhovující“.

  • "Na základě osobní prohlídky prostor budov Státní opery mohu konstatovat, že se jedná o velmi nevyhovující stav, převážná většina zařízení je již za dobou použitelnosti. Značné opotřebení stavebních, technologických a provozních celků takovýto skvost, jakým bezesporu zejména historická budova je, tuto kulturní památku degraduje," prohlásil Herman. K tomu dodal, že rozhodl o zařazení rekonstrukce opery do programu péče o národní poklad.

Ředitel Národního divadla Jan Burian spatřuje největší závadu v rozvodu elektroinstalace, vody, topení a odpadu. Nutná je i sanace vlhkosti. Rekonstrukcí projde i skleněná fasáda přilehlé provozní budovy.

Ředitel ND Burian o krocích ministra kultury Daniela Hermana: „Nestává se v posledních letech historie Národní divadla, aby dvakrát za pololetí přišel do divadla ministr a oznámil, že se zaměstnancům zvýší mzdy (…) a za několik týdnů oznámí, že s ministerstvem financí udělal konkrétní kroky, aby se jedna z budov Národního divadla opravila kompletně. Beru to jako velmi dobrou zprávu do budoucna.“

Restaurátoři se vrhnou také na interiéry, hlavně na výzdobu hledištní části. Proměny se dočkají šatny umělců i sociální zázemí. Vedení uvažuje dokonce o zateplení. Poslední opravy na budově proběhly ve Státní opeře v období let 1967 až 1973.

Jan Burian: Pevně doufám, že jde o signál nové politiky a péče (zdroj: ČT24)

V minulém a předminulém roce již v opeře modernizovali světelný park a zvukovou aparaturu. „Teď nás ale čekají stavební úpravy, které nemohou probíhat za běžného provozu,“ řekl Burian, který společně s ředitelkou Opery Silvií Hroncovou hledá provozní řešení pro dobu uzavřené divadelní budovy. „Po čtyřiceti letech dennodenního provozu je oprava nevyhnutelná,“ potvrdila Hroncová.

Ministerstvo kultury před dvěma lety oznámilo, že rekonstrukce historické budovy bude do roku 2017 stát celkem 360 milionů korun, o 110 milionů korun více, než bylo oznámeno dříve. Původně zvažovaná částka 250 milionů korun prý nezahrnovala všechny části stavby a obnovu technických zařízení. Nyní se částka vyšplhala na 665 milionů korun do roku 2018.