Novela autorského zákona prodloužila ochranu děl na 70 let

Praha - Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal novelu autorského zákona, která kvůli směrnicím Evropské unie prodlužuje dobu ochrany autorských práv ke zvukovým nahrávkám z 50 na 70 let. Novela má podle ministerstva kultury přispět k tomu, aby hudebníci a zpěváci mohli mít i v pozdním věku užitek ze svých raných nahrávek. Prodlužují se i práva nahrávacích společností, které ale budou muset protagonistům nahrávek poskytovat dodatečné odměny.

Změny se dočká i počítání doby ochrany práv u hudebních děl s textem, která vznikla pro společné užití. To je typické u skladeb populární hudby, oper nebo muzikálů. Doba ochrany v těchto případech neskončí dříve než 70 let po smrti toho z autorů u takto spojených děl, který zemře později. Pokud ale bude existovat ochrana práva přeživšího autora, začne znova platit doba ochrany toho, který byl již mezitím volným, nechráněným autorem.

Novela se týká i takzvaných osiřelých děl a osiřelých zvukových záznamů, tedy takových, u nichž autor či jiný nositel práv je neznámý, nebo není dohledatelný. Prospěch z nich budou mít instituce, které ve veřejném zájmu budou moci tyto záznamy digitalizovat a zpřístupňovat na internetu. Umožní se tím užití dosud blokovaných děl.

Ekonomika ČT24 k autorskému zákonu (zdroj: ČT24)

Loni rozdělil autorský svaz interpretům 665 milionů korun. Podle Romana Strejčka, předsedy představenstva Ochranného svazu autorského (OSA), je respekt k duševnímu vlastnictví důležitý. OSA zastupuje asi milion autorů z celého světa. „Smutným faktem je, že drtivá většina finančních prostředků putuje do kapes zahraničních autorů,“ konstatoval Strejček.

Česká pirátská strana dnes podala žalobu na autorský svaz kvůli vybírání poplatků za
prázdná paměťová média. Podle Pirátů dovozci prázdných paměťových karet, USB a
pevných disků nemusí odvádět poplatky, pokud zboží prodávají firemním zákazníkům. OSA tak podle strany vybírá peníze neoprávněně. „Je to spíš předvolební upozornění,“ myslí si Strejček. Z CD se dá pořídit neomezené množství kopií, prakticky bez ztráty kvality, upozornil.

Vydáno pod