Současné umění zaplnilo ruzyňské letiště

Praha - Díla 26 českých umělců mladé a střední generace budou moci ode dneška do konce roku zhlédnout cestující a návštěvníci na letišti v Ruzyni. Výstava nazvaná Aeronále 2008 zahrnuje díla vytvořená klasickými metodami i nová média. Před Terminály 1 a 2, ve spojovací chodbě mezi objekty a ve 2. terminálu jsou vedle soch a maleb například interaktivní objekty reagující na přítomnost diváka nebo videa promítaná na velkou plochu.

Netradiční výstavní prostory přivádějí umění i za těmi, kdo nejsou zvyklí chodit do galerií; pro umělce může být taková přehlídka přínosná v tom, že jejich práci uvidí nejen domácí, ale i zahraniční publikum. Iniciátorem projektu je výtvarník Michal Trpák. „Uspořádat výstavu v těchto prostorech mě napadlo před dvěma lety, když jsem se vracel ze Španělska a přemýšlel jsem nad projektem své diplomové práce,“ říká. Postupem času se projekt, určený původně pro skupinu 4sculptors, začal rozrůstat. Trpák zdůrazňuje, že jej oslovil veřejný prostor, nikoliv samo letiště.

Kurátorem výstavy je Jiří Machalický a mezi vystavujícími autory jsou například Jan Kaláb, Pavel Korbička, Martin Mainer, Milan Houser, Federico Diaz, Roman Franta, Radim Labuda, Adéla Matasová, Dana Zámečníková, Jiří Skála či Marián Karel se svými studenty z VŠUP. „Některé z exponátů vznikly přímo pro tento prostor. Diváci uvidí například instalaci z kovových rour, digitální tisky nebo spirálu s barevnými neony. Menší část výstavy je pak umístěna v neveřejných prostorách určených pouze pro cestující,“ uvedl kurátor výstavy Jiří Machalický.

Letiště jako galerie - žádná novinka

Miroslav Dvořák:

„Denně projde letištěm přes 50 tisíc cestujících, výstavu by tak do prosince mohly zhlédnout až čtyři miliony lidí.“

Vedení letiště chce projektem Aeronále polidštit prostředí letiště a zároveň představit současné umění široké veřejnosti. V České republice se jedná o první akci tohoto druhu, ve světě však nejsou výstavy na letištích ničím novým. Celý projekt se připravoval déle než rok - organizátoři museli při instalaci řešit problémy související s provozem letiště a jeho bezpečnostními opatřeními. 

Projekt Aeronále v jistém směru podle pořadatelů navazuje na historii - v počátcích ruzyňského letiště byly k výzdobě přizváni přední progresivní umělci své doby Mikuláš Medek a Jan Koblasa.