Outdoor films 2014: Zažít adrenalin v pohodlí kinosálu

Ostrava – Nazout pohory, ponořit se do oceánu nebo objet svět na kole a svoje činy poctivě zdokumentovat na kameru není snadný úkol. Všechno vzrušení z dobrodružství a outdoorových sportů v sobě ale dokáže skloubit Mezinárodní festival outdoorových filmů (Outdoor Films). Jeho dvanáctý ročník dnes slavnostně otevírá Ostrava, mimo ní ale dostane pravidelnou dávku adrenalinové injekce dalších šestatřicet českých, čtyři slovenská a jedno ruské město.

Festival outdoorových filmů objede celou republiku (zdroj: ČT24)

Diváci uvidí bezmála stovku snímků z jednadvaceti zemí světa (svou troškou do mlýna přispěly třeba takové země jako Peru či Tádžikistán), které se utkají ve čtyřech kategoriích: sportovní film, horský horolezecký film, vodní sportovní film a cestopisný film.

Mimo samotné promítání doprovází akci několik besed, výstav a venkovních akcí. Čestným hostem letoška český novinář, spisovatel a politik Jaromír Štětina. „Nejvíce je znám jako válečný reportér z oblastí bývalého Sovětského svazu a v současnosti jako bojovník za zákaz komunismu,“ popisují pořadatelé.

„Festival a tento filmový žánr má také své mimořádné specifikum a jedinečnost. Filmy si na nic nehrají, to, co divák vidí, je skutečnost, která se odehrála,“ lákají dále diváky.

Kompletní přehled programu v jednotlivých městech najdete zde.

Velkou poctou je pro tvůrčí tým pozvání z ruského města Velikij Ustjug, který pořádá světový adrenalinový festival a český Outdoor films si vybral ke spolupráci. Po překladu a otitulkování snímků do ruštiny se tedy některé z nich v listopadu promítnou právě tam.