OBRAZEM: V šatníku agenta z NDR. Praha vystavuje tajné manuály Stasi

Praha/Berlín - Správný příslušník Stasi nosil beranici. A k ní sluneční brýle. A falešný knír navrch. S manuály východoněmecké státní bezpečnosti se nyní může seznámit i české publikum, a to v budově pražského Goethe-institutu, kde ode dneška probíhají projekce originálních fotografií východoněmecké tajné policie.

Za projektem stojí Simon Menner, šestatřicetiletý vizuální umělec z Bádenska-Württemberska. V archivech východoněmecké tajné policie strávil více než dva roky a pro potřeby své projekce sesbíral bohatý obrazový materiál; jeho součástí jsou i vizuální manuály pro příslušníky Stasi, které dávaly detailní návod toho, jak má být agent oblečen, aby nebudil přílišnou pozornost, jaké má nosit paruky, jak upravovat vousy nebo jaké požívat signály, sedí-li v osobním voze.

„Fotografie ukazují skutečné tajné agenty, jak si nasazují paruky a umělé kníry, nacvičují boj z blízka, oslavují či fotografují sami sebe,“ uvádí Tomáš Moravec z Goethe-Institutu - a právě v sauně někdejšího východoněmeckého velvyslanectví se s bizarním svědectvím NDR může seznámit i české publikum. Projekce fotografií se zde koná od 29. září do 9. října vždy od 17:00 do 18:00 hodin. V tištěné podobě jsou fotografie vystaveny v Café NoNa při Nové scéně Národního divadla.

Signalizace agentů Stasi
Zdroj: ČT24/Goethe Institut

Stasi?

Stasi ve východním Německu fungovala od roku 1950 jako obdoba české StB a její název je odvozen od oficiálního názvu Ministerium für Staatssicherheit (Ministerstvo státní bezpečnosti). Bývala označována jako Štít a meč strany a její dosah neměl obdoby. Placených spolupracovníků měla na konci své existence 91 tisíc - k tomu 189 tisíc neoficiálních. Stala se tak nejsilnější a největší tajnou službou v poměru k počtu obyvatel v dějinách, protože jeden agent hlídal jen 180 občanů. Sovětská KGB měla jednoho agenta na 595 občanů a nacistické Gestapo pouze jednoho zaměstnance na 8 500 lidí.

Jak se školili tajní agenti? (zdroj: ČT24)