OBRAZEM: Street for art skončil. Černý Most už žije sám

Praha – Festival Street for art na pražském Černém Mostě skončil. Definitivně. Podle pořadatelů se během sedmi ročníků podařilo splnit plánované cíle, tedy vytvořit na sídlišti komunitní život a zapojit obyvatele periferie do společenských a kulturních akcí. Podívejte se na fotografickou galerii z posledního dne Street for art:

Festival zakončilo nafouknutí a vypuštění stovek balonků naráz. Živá a proměnlivá formace symbolizuje slavnostní chvíli, kterou je třeba obnovovat. Poslední večer pak svou muzikou doprovodila kapela Bratři Orffové, jejichž poslední deska Šero vznikala právě sedm let, tedy stejně dlouhou dobu, jakou trval i festival Street for Art.

„Festival přispěl k tomu, že téma lokální kultury se stalo jedním z cílů strategického plánu Prahy, který bude příští kulturní politikou města,“ uvedl ředitel festivalu Street for art David Kašpar. Festival během posledních let přinášel na Černý Most street art, současné umění, architektonické intervence ve veřejném prostoru, komunitní divadlo nebo diskuze na témata sousedství nebo tvůrčího spoluutváření místa.

Praga caput cultura

Poslední ročník se věnoval hlavně významu kultury pro město. Proto se v průběhu festivalu uskutečnila také konference Praga caput cultura (Praha, hlavní město kultury). „Jak název napovídá, Praha zastává vedoucí pozici v kulturním dění země. Zůstává však otázkou, do jaké míry může město tuto pozici podporovat a kulturu účinně rozvíjet tak, aby byla kvalitní, ale zároveň dostupná všem,“ popsal téma konference David Kašpar.

Obyvatelé Černého Mostu se letos stali účastníky happeningů kurátorky Lenky Lindaurové nebo storytellingových představení, okolí tradičně ozdobili architektonické instalace, třeba stezka odvahy do koruny stromu v podání SMRK architects, kteří navrhli také festivalovou bránu z dřevěných latí. Hudební program pak představil hvězdy sídlištní scény jako Bonus, Olina a Sabina, Cincinaty, Jebo nebo právě Bratři Orffové.

„Street for Art není festivalem, ale principem. Takovým, který se dokáže rozvíjet po dobu celého roku, přirozeně, s místními organizátory, a to i těmi, kteří s pořádáním vlastních akcí a realizací autorských projektů neměli donedávna společného nic kromě nesplněných přání a skrytých pokorných ambicí,“ loučí se pořadatelé festivalu (stránky zde).