Thriller Layla prověřuje JAR na polygrafu

Praha - Krásné nové světy objevuje jedenáctý ročník Fresh Film Festu, který začal ve vybraných pražských kinech. Nabízejí přes devadesát snímků a také zajímavé hosty. Jedním z prvních je režisérka a členka poroty Pia Maraisová, která do Prahy přivezla svůj poslední film Layla, thriller z Jihoafrické republiky.

Layla - drama z JAR na Fresh Film Festu (zdroj: ČT24)

Apartheid v Jihoafrické republice oficiálně skončil před dvaceti lety. Represe ale zůstaly, jen se přesunuly od státu k soukromníkům, a společnost stále ovlivňují rasový konflikt a strach. Hrdinka filmu Layla je mladou svobodnou matkou, která žije v Johannesburgu, ve městě, kde se Pia Maraisová narodila. Když začne pracovat jako obsluha detektoru lži pro bezpečnostní agenturu, doufá, že konečně našla stálou práci. „V JAR je běžná praxe, že provádějí žadatelům o práci testy na polygrafu,“ podotkla režisérka.

Layla zjišťuje lež, sama ale skrývá pravdu - poté, co se připlete do nehody, musí zachovat tajemství a je lapena do nebezpečné sítě lží a podezření. „I když v JAR proběhl proces usmíření a pravdy, spousta věcí se nahlas neřekla, takže je tam pořád cítit nedůvěra. To je něco, co mě zasáhlo, a vlastně je to motiv mého filmu,“ prozradila Mairasová.

Držitelka Tiger Award z Rotterdamu a zvláštního uznání z Berlinale se narodila se v Jihoafrické republice, žila ve Švédsku, Holandsku, Anglii a Německu, kde po předchozím studiu sochařství a fotografie vystudovala film. „Můžete tvořit skrze sama sebe. V jakémkoli kontextu nebo na jakémkoli místě. Pokud bojujete s odcizením, můžete se s ním vypořádat ve filmu,“ vysvětluje. Hrdinkami jejích předchozích dramat - debutu Nevychovaní (2007) a Ve věku Ellen (2010) - byly také dívky/ženy ve složitých životních situacích. Layla je jejím zatím posledním počinem, Fresh Film Fest jej promítá 18. září od 18:00.

Program festivalu pokračuje do 21. září.

Vydáno pod