Nejlepší slovenská próza propadla První a poslední lásce

Bratislava - Slovenské literární ceny za tento rok opanoval doyen tamní literární scény Pavel Vilikovský s titulem První a poslední láska. Hlavní ocenění získal jako jediný spisovatel už podruhé. S tím, že by navázal na úspěch své devět let staré knihy - Kouzelný papoušek a jiné kýče - vůbec nepočítal. Na Slovensku totiž vychází původní domácí tvorby obrovské množství.

Slováci nemají nouzi o dobrou současnou literaturu (zdroj: ČT24)

Do soutěže Anasoft litery přihlásili vydavatelé 194 titulů. Podle poroty byl výběr vítěze nečekaně složitý. „Jsem přesvědčený, že do první desítky patří patnáct, možná dvacet titulů,“ poukazuje na vysokou úroveň slovenských novinek porotce Peter Zajac.

Nakonec o jediný hlas zvítězila První a poslední láska prozaika a překladatele Pavla Vilikovského. Svou knihu nechtěl hodnotit ani příliš vysvětlovat, názor si podle něj má udělat čtenář sám. „Jsou to všechny záhady života. Kde jsem přišel k inspiraci, si nepamatuju a knihu jsem napsal, protože jsem v důchodu a nemám co dělat,“ prohlásil. Prozradil jen to, že kniha je složena ze dvou zdánlivě nesouvisejících novel, jejichž hlavním motivem je láska k životu.

Porota literární ceny se shoduje, že Vilikovskému vyrůstá celá řada nástupců. „V příštích letech tak budeme u mladší generace svědky velmi zajímavých výstupů a výsledků,“ odhaduje Zajac. Jeho slova potvrdila cena čtenářů - odnesl si ji právě zástupce mladších autorů, čtyřiatřicetiletý Tomáš Varga za svou debutovou novelu Grázl.

Finalisté ceny Anasoft litera 2014
Zdroj: ČT24/Anasoft litera

Slovensko má několik komerčních spisovatelů, jejichž jméno prodává tituly po velkých nákladech, výrazně ale stoupá zájem o náročnější literaturu. Důkazem je právě letošní vítěz Pavel Vilikovský. Přiznal, že První a poslední lásku si v knihkupectví koupilo tolik lidí, že už dostal od vydavatele i honorář za vysoký prodej, což dřív rozhodně nebylo pravidlem.