Tápete v architektuře? Ikony své doby se představí na Hradě

Praha – Architektonické dědictví a ikony architektury jsou tématem letošního týdne architektury, který začal na Pražském hradě. Do Jiřského kláštera se vejde 17 výstav, například skici Josipa Plečnika nebo dílo Brazilce Oscara Niemeyera. V programu jsou i přednášky, architektonické procházky nebo odborné diskuze.

Cílem festivalu, kterého se v letošním roce zúčastní 31 zemí, je představit veřejnosti architekturu a architektonické dědictví na příkladech významných staveb a osobností architektury, které se v průběhu let staly ikonami své doby. Výstava představí formou více než 90 modelů, fotografií, filmů, kreseb a skic architektonické slohy a styly od předrománské architektury do současnosti.

Další expozice ukáže skici slavného architekta Josipa Plečnika, velkoformátové fotografie pak představí dílo slavného brazilského architekta Oscara Niemeyera, doplněné o ukázku architektury současných brazilských architektů. Jiného slavného architekta připomene výstava Le Corbusier: Chandigarh, která se zaměřuje na nové hlavní město indického státu Pandžáb. Město, které obdobně jako Niemeyerova Brasilia vzniklo na zelené louce. Chandigarh patří do řady vrcholných kreací Le Corbusiera.

Architecture Week 2014

  • Termín: 15. 9. – 12. 10. 2014
  • Program ZDE 

Přednášky budou probíhat na Fakultě architektury 

Součásti festivalu jsou i v letošním roce přednášky českých a zahraničních architektů, určené každoročně nejen studentům architektury, ale odborné i laické veřejnosti, které budou probíhat na Fakultě architektury ČVUT. Více info ZDE.

Ve spolupráci s Pražskou informační službou jsou pro laickou veřejnost organizovány procházky za pražskou architekturou s přihlédnutím k vývoji jednotlivých architektonických slohů. Návštěvníci se tak mohou podívat do Staroměstské radnice, historické budovy Národního divadla nebo do Letohrádku královny Anny. Na procházky je nutné se předem zaregistrovat. Více info ZDE.

Architecture Week
Zdroj: ČT24/architectureweek.cz

Hravý architekt seznámí s architekturou ty nejmenší

Uskuteční se také druhý ročník mezinárodního výtvarně-architektonického projektu pro děti 4. a 5. tříd základních škol s názvem Hravý architekt 2014. V letošním roce se jej zúčastní 750 dětí z 30 měst České republiky a dalších zemí V4: Slovenska, Polska a Maďarska, představí se na něm i děti z italské Florencie. Více info ZDE.

Lahůdkou pro odbornou veřejnost bude mezinárodní odborná konference na téma Současná architektura v historických souvislostech – Správa historické městské krajiny, která proběhne 30. 9. 2014 od 10 hodin v Rezidenci primátora hl. města Prahy. Konference se bude konat za účasti pozvaných zástupců světové organizace UNESCO, domácích a světových architektů a odborníků na problematiku ochrany památek a architektonického dědictví. Jejich úkolem bude probrat otázky spojené s implementací současné architektury do historického prostředí ve městech, vztah městské krajiny a času, forem a funkcí architektury a urbánní ekonomiky.

Na víkend 4. a 5. října připadá Den architektury

Na podzim se slaví Mezinárodní den architektury, který připadá na první říjnové pondělí. Událostí týkajících se architektury se proto koná více. O víkendu 4. a 5. října se proto bude konat Den architektury. Zájemci o architekturu se mohou těšit na akci, v rámci které objevují zajímavé stavby a potenciál veřejného prostoru v řadě českých a moravských měst a obcí. Letos se do programu zapojila padesátka českých měst a také Štrbské Pleso, Piešťany a Košice na Slovensku. Více info ZDE.