Platónovo třetí oko se snaží spatřit realitu

Praha – Můžeme si být jisti tím, co kolem sebe vidíme? A co když jsou to jenom stíny na zdi? Ve slavnou Platónovu jeskyni se proměnila pražská MeetFactory. Skupina devíti umělců žijících v Praze a Berlíně vytvořila instalace, kde není nic tak, jak se zdá.

Souboj reality s iluzí v MeetFactory (zdroj: ČT24)

V platónské jeskyni je stínem vše, co kolem sebe v každodenním světě vidíme, zatímco skutečnou „realitou“ jsou ideje, jež nahlédne jen ten, který se odváží přemýšlet nad rámec hmatatelných předmětů a měřitelných skutečností. „Naše vnímání je ovlivněné tím, jak je konstruovaná naše percepce, náš mozek. Možná že to, co vnímáme nebo vidíme kolem sebe, není úplně ta realita, ale je to nějaká naše vlastní představa o ní,“ říká kurátorka MeetFactory Karina Pfeiffer Kottová.

Jeskyní může být lidská lebka, v níž probíhá konstrukce okolního světa. Zatímco vědec tvrdí, že se z této jeskyně nemůžeme dostat a skutečný svět, který je kolem nás, lze vnímat jedině skrze jeho stíny ve vlastní hlavě, pro ezoterika je východem z jeskyně tzv. třetí oko, které je zejména ve východní tradici považováno za mystickou bránu k mimosmyslovému vnímání.

Závěs, na který se dvacet let dívali posluchači audioher
Zdroj: ČT24/meetfactory.cz

Výstava v MeetFactory je konstelací děl umělců, kteří reinterpretují jak stávající „realitu“ kolem sebe, tak osobní či kolektivní minulost a jevy, které se mohou zdát nadpřirozené či těžko vysvětlitelné. Výstava volně navazuje na projekt Metafyzika kázně, který byl v létě 2013 představen v galerii Českého centra v Berlíně.

  • Vystavující autoři: Matyáš Chochola, Alexandr Puškin, Annika Rixen, Kirstine Roepstorff, Pavel Sterec, Roman Štětina, Iris Touliatou, Jaro Varga, Sinta Werner
  • Kurátorka: Karina Pfeiffer Kottová
  • Otevřeno: 11. 9.–26. 10. 2014, denně od 13 do 20 hodin
  • Vstupné: dobrovolné