Pouliční čtení. Olomouc půjčuje knihy přímo na ulici

Olomouc - Prodloužit život starým knihám chtějí autoři nového olomouckého projektu. Knihy vyřazené z místní městské knihovny si lidé mohou půjčit přímo na ulici, kde pro ně radnice instalovala speciální boxy. Navazuje tak na populární evropský trend.

Olomouc půjčuje knihy přímo na ulici (zdroj: ČT24)

Olomoucká městská knihovna každý rok vyřadí z fondů zhruba 12 tisíc svazků. Více než polovina skončí ve sběru. Nyní se Olomouci rozhodli prodloužit starým knihám život a nabídnout je lidem přímo na ulici, a to bez čtenářských průkazek a registrací. Knížky jsou k dispozici ve speciálních boxech, třeba ve Smetanových sadech.

„Je to možnost, jak dát ty knihy lidem, kteří by do knihovny nepřišli, nemají čas anebo knihu potřebují v jiném momentě a místě, než stojí knihovna,“ uvažuje ředitelka Knihovny města Olomouce Lenka Prucková (stránky zde). Čtivo do knižních boxů dodávají také sami Olomoučané, kteří do zdejšího infocentra už přinesli stovky svazků.

„Vybírali jsme čtivé a atraktivní knihy. Nebudou to ty klasické romány, které už nikdo nikdy číst nebude, ale budou to detektivky, dětská literatura nebo cestopisy,“ popisuje nabídku v boxech vedoucí oddělení kultury magistrátu Radim Schubert.

„Bezvadný nápad a slušný výběr. Dá se vybrat pro dospělé, pro malé děti i pro teenagery. Já jsem moc spokojená,“ chválí projekt jedna z prvních čtenářek. Půjčit si knížku přímo na ulici je již možné v každém větším evropském městě, v Česku například v Praze, Liberci, Ostravě nebo Brně. A v Lipníku nad Bečvou si je lidé odnášejí dokonce z autobusů.