Čeští studenti v Londýně: hlína funguje, sklo vyvolává mánii

Londýn – Pražská UMPRUM poprvé představuje tvorbu svých studentů v Londýně. Na tamní festival současného designu dovezla ukázat unikátní možnosti, jak pracovat se sklem, a také experimentální keramiku. Na 11. ročníku přehlídky je zastoupen i další český design.

Na první z výstav v prostorách Tent London se Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze snaží vyvolat Glassmanii a upozornit tak, že český sklářský průmysl se opět dostává na vrchol. Volný, umělecký způsob práce se sklem zastupují studenti Ronyho Plesla. Místo v instalaci mají i absolventi, kteří na svých diplomových pracích spolupracovali s významnými českými firmami jako Bohem, Preciosa nebo Moser.

Více logický a průmyslový přístup ke sklu odráží tvorba Ateliéru produktového designu, který vedou Michal Froněk a Jan Němeček ze studia Olgoj Chorchoj. Do Londýna se vrátí například světlo ze Simaxu Transmission, které duo deForm vytvořilo pro Olympijské hry v Londýně 2012 ve spolupráci se sklárnou Kavalier.

V alternativní festivalové sekci Brompton Design District vystavuje Ateliér keramiky a porcelánu svou experimentálně laděnou instalaci Clay Works! (Hlína funguje!). Například ukáže, jak vypadají práce, které vznikly díky silnému výbuchu. 

Experimentální keramika je na London Design Festivalu k vidění od jeho začátku, tedy od 13. září, o pět dní později začala výstava českého studentského skla. Obě prezentace se uskutečnily za výrazné podpory Českého centra Londýn.

Výběr prací absolventů je zastoupen také na výstavě Prvky řemesla, kde jsou k vidění i práce dalších českých designérů – firmy Lasvit, výstavního konceptu Křehký či galerie Qubus. Na festivalovém veletrhu se pak představí studio Dechem a kolekce Oáza designérů Kláry Šumové a Dicka Wrighta.

Zavítat na přehlídku současného designu je v Londýně možné do 21. září. Výstava Prvky řemesla trvá až do 14. října.

Vydáno pod