Čtyři výtvarníci se poměřují s hvězdou

Praha - Čtyři výtvarníci, čtyři generace, čtyři různé přístupy rozprávějí na jednom místě s geometrií. Díla Stanislava Kolíbala, Stanislava Diviše, Petra Písaříka a Karla Štědrého jsou konfrontována s prostorem, v němž jsou vystavena - s pražským letohrádkem Hvězda, stavbou pojmenovanou podle svého tvaru.

Výtvarníci rozpráví s geometrií (zdroj: ČT24)

Černobílým reliéfům Stanislava Kolíbala, zástupce nejstarší generace a výrazné osobnosti českého umění, dominuje kruhový objekt. „Kruhovou stavbu jsem vybral záměrně, protože si myslím, že se velmi dobře spojuje s daným prostorem, který má půdorys hvězdy, ale v centru vytváří kruhový prostor. Inspiruje mě myšlenka dosáhnout v té konstelaci harmonie,“ vysvětlil.

Nejen s geometrií stavby, ale i s tématy původních stavitelů letohrádku pracuje výtvarník Stanislav Diviš. Odkazuje k mystice, astrologii nebo kabale. „Pracoval jsem s nimi volně, redukoval jsem je, a to z toho důvodu, že ani stavba neplní funkci, kterou měla,“ podotkl.

  • Hvězda je dvoupatrový lovecký letohrádek ve tvaru šesticípé hvězdy. Stavba z let 1555 až 1558 s unikátním půdorysem hexagramu podle vlastního návrhu arcivévody Ferdinanda pochází z dílny trojice architektů pod vedením Giovanniho Lucchese. V hodovní síni v nejvyšším patře se dochovala původní podlaha z glazovaných cihel s geometrickou vazbou. Analogické prvky lze najít také na podlahách v prvním patře a v přízemí.
Letohrádek Hvězda
Zdroj: Barbora Ďuračková/ČTK

Nejmladší uměleckou generaci reprezentuje Karel Štědrý. Inspirací ke kolážovitým obrazům mu je Kandinskij, moderna a také současný grafický design nebo street art. „Všechno se mi mísí,“ shrnul. „Využívám počítačové technologie, postprodukce, kolážuju.“ Poslední ze čtveřice - Petr Písařík - je mistrem nedisciplinované abstrakce. Ve svých dílech recykluje materiály, pracuje s často už použitými předměty a z odpadu vytváří vlastní estetiku.

Jejich díla zkoumají geometrii letohrádku Hvězda a zároveň geometrie prostoru propůjčuje vystaveným dílům další možné významy. Rozpravy s geometrií, které připravil společně Památník národního písemnictví s Galerií 1. patro, potrvají do 2. listopadu.