Jičín, město pohádky, peláší do přírody

Jičín - Na pět dní se vlády nad Jičínem ujímají děti. Počtyřiadvacáté se stává městem pohádek, letos je jeho maskotem skřítek Pelíšek z pohádky J. Š. Kubína. Všudybyl s bylinkovou zahrádkou inspiroval téma a program letošního ročníku, který se zaměří na přírodu.

Festival zahájil 10. září průvod v čele s patronem pohádkového města Jiřím Lábusem. Do Jičína také zamíří Zdeněk Svěrák, s Žižkovským divadlem Járy Cimrmana tu odehraje Záskok, především se ale stane čestným občanem pohádkového města. Stejně jako jeho předchůdci - Václav Čtvrtek, Radek Pilař, Marie Kubátová a Václav Vorlíček - si občanství vysloužil svou tvorbou pro děti. Festivalovým hostem bude také Václav Chaloupek, režisér a scenárista „zvířecích“ večerníčků a znalec i ochránce přírody.

Právě chování v a k přírodě, nutnost ochrany krajiny a ekologie jsou tématy letošního ročníku s podtitulem Pelíšek, pelíšky a pelášení. Soužití pohádkového skřítka s přírodou se odráží třeba v tématu mnoha tvůrčích dílen. Doby, kdy příroda byla pro člověka zásadním zdrojem i v běžném životě, připomene keltská vesnička s ukázkami řemeslných dovedností. Zájemce z řad výletníků zaveze parní vlak do lomu, kde se těží sklářský písek, a poté se mohou vydat na pěší túru Českým rájem.

Po celou dobu je možné zajít na některé z dětských divadelních představení nebo na výstavu Jak zvířátka bydlí? Přichystán v programu je také ještě jeden průvod, tentokrát večerní, s lampiony, lucernami a pouštěním papírových vlaštovek a v sobotu 13. září, v předvečer posledního festivalového dne, láká město pohádek návštěvníky na koncert No Name a Blue Effect. Děti se mohou vyřádit ve stanu ČT :D.