I současná Jana Eyrová se má na co těšit

Český Těšín – Má rovnátka a krátké vlasy, nespravedlnost osudu ale prožívá stejně jako její filmové a divadelní předchůdkyně. Současnou Janu Eyrovou představí Těšínské divadlo v premiéře 6. září.

Jana Eyrová je v Těšíně moderní hrdinka (zdroj: ČT24)

Příběh osiřelé vychovatelky, která po životních ústrcích najde své štěstí na šlechtickém sídle, dojímá dnes stejně jako v 19. století. Od vydání románu Charlotte Brontëové už vzniklo více než třicet filmových, televizních i muzikálových adaptací. Jana Eyrová v Těšínském divadle má podobou do romantické představy daleko, problémy, které musí překonat, ale zůstávají. 

„Prožila jsem velmi podobné situace jako ona, takže o tom, jestli se to dá vydržet, nebo ne, něco vím na vlastní kůži,“ domnívá se představitelka Jany Adéla Krulikovská, že příběh napsaný před dvěma stoletími je stále současný.

V nastudování a dramatizaci Simony Nyitryové se ale v současnosti neodehrává, zasazen je do neurčité minulosti. „Jana Eyrová je moderní hrdinka, děvče, které nemá peníze, žádné rodinné zázemí, má jen vlastní zkušenosti, vlastní vědomosti a díky nim je schopná probít se životem,“ podělila se o své chápaní hlavní hrdinky.

Těšínské divadlo chce modernizací klasického románu oslovit mladé diváky, tým, který inscenaci připravoval, patří také k mladé generaci tvůrců. Kouzlo velké lásky ale nechává – do našeho Rochestera se divačky zamilují, tvrdí dokonce. Podlehnout kouzlu Zdeňka Hrabala mohou poprvé v sobotu 6. září.