„Outsideři“ ze Support Lesbiens si za hudbou k Máji stojí

Praha – Za naší hudbou k Máji si stojíme, i když kritici o filmu chválou spíše šetří, uvedli za skupinu Support Lesbiens její zpěvák Kryštof Michal a kytarista Hynek Toman. "František Brabec na první schůzce, než jsme kývli, řekl: 'Kluci, vy jste outsideři, já jsem outsider, nikdo nás nemá rád, pojďme to dát dohromady,'" prorokovali prý tvůrci ne zrovna nadšené přijetí filmové adaptace Máchovy básně. Soundtrack ke snímku vyšel 8. září, stejně jako nová deska Supportů.

"Nezhudebnili jsme Máj, ale jeho filmovou adaptaci," dodává ještě Michal. Na Brabcovu nabídku rádi kývli, i když s hudbou pro film neměli žádné zkušenosti, a od ledna do března letošního roku na ní pracovali s vervou.

Oproti zvyklostem zpívá Máchovy verše Kryštof Michal v češtině. Texty písní na v pořadí již sedmém albu skupiny, které se na trhu objevilo v září, jsou ale zase tradičně anglicky. Deska Lick It obsahuje 11 nových skladeb a také remix písně Sweet Little Something.

Do nové desky se obtiskla celá kapela

S novým albem Support Lesbiens vyráží na podzim na turné. Od 17. října kapela zahraje v halách i klubech. Hudba u všech skladeb je výsledkem spolupráce všech členů kapely. „Vždycky to má nějakého generála, ale každý se v tom musí nějak obtisknout,“ domnívá se Michal.

Odezvy na Lick It jsou podle něho a Hynka Tomana zatím nadšené. Důvodem je, že se nahrávky - oproti předchozím deskám - více podobají živému koncertování. "Je tam co nejvíc živého. I nějakou tu chybu jsme tam nechali, pokud nebyla slyšet, a ta špína na nahrávce ji dělá syrovější, tvrdší a živější," doplňuje Toman. K výslednému zvuku přispěl i návrat k záznamu živých bicích, které se Supporty po 14 letech natáčel Svatopluk Čech, od loňského roku opět stálý člen kapely.

Vydáno pod