Z Tichého pohledu na Indonésii Benátky oněměly

Benátky - Ve svém druhém celovečerním dokumentu se Američan Joshua Oppenheimer vrátil do Indonésie a její nedávné kruté minulosti. Snímek The Look of Silence se promítal včera ve světové premiéře na festivalu v Benátkách, kde je jediným dokumentem v soutěži o Zlatého lva. A hned se stal favoritem přehlídky.

Benátky viděly The Look of Silence (zdroj: ČT24)

Předchozí dokument Způsob zabíjení z roku 2012 vynesl Oppenheimerovi nominaci na Oscara. Připomněl v něm 60. léta v Indonésii, kdy moc v zemi násilně převzala armáda a eskadry smrti, podporované režimem, vyvraždily miliony lidí. Jak žít na místě, kde se odehrál masakr? ptá se Oppenheimer ve svém druhém dokumentu The Look of Silence - Tichý pohled.

„Když jsem začal dávat dohromady Způsob zabíjení, ucítil jsem, že je tu ještě jeden film, stejně současný a aktuální, který není jen o událostech roku 1965. Měl být o tom, jaké je to přežít,“ uvedl režisér. Ve snímku konfrontuje rodinu, která přežila indonéskou genocidu, s muži, kteří zabili její příbuzné. 

„Nemám trpělivost s konvenčními běžnými dokumenty o lidských právech, které chtějí zamést pod koberec ten nepořádek a ukázat nám, že všechno bude dobré. Chci říct - podívejte se na ten nepořádek, protože to je důvod, proč se tyto věci musí řešit,“ říká Oppenheimer.

Jeho Look of Silence se po Benátkách vypraví na festival v Torontu a odtud ke konci září do New Yorku. Jestli indonéské vyrovnávání se s minulostí zaujme porotu benátského festivalu, bude známo 6. září při vyhlašování cen. V loňském, sedmdesátém ročníku Zlatého lva poprvé v historii přehlídky vyhrál dokument - Sacro GRA o lidech propojených životem u římské dálnice.