SNP bez příkras a glorifikace? Alespoň v divadle

Bratislava – Slováci si připomínají 70. výročí Slovenského národního povstání. Politici už pilují projevy, které přednesou u památníků. Hodně Slováků má ale pocit, že není nad čím jásat. S kontroverzním představením o SNP teď přichází i bratislavské divadlo Aréna. Události popisuje bez příkras a glorifikace, stejně tak jako osudy aktérů puče v následujících desetiletích.

Slovenské národní povstání je pro část Slováků bojem hrdinů za svobodu, pro jiné koncem prvního samostatného, i když klerofašistického, státu. A pro stále větší skupinu mladých jen stránkou v učebnici dějepisu. Stránkou, která se ale často přepisovala. Právě kvůli různým pohledům jednotlivých generací přináší svou novou hru bratislavské divadlo Aréna. Chce společnost vyprovokovat, aby o vlastní historii přemýšlela. „My to nehodnotíme! My otevíráme téma. Dáváme možnost těm, co odcházejí z divadla, aby o tom diskutovali,“ řekl ředitel divadla Aréna Juraj Kukura.

Juraj Kukura, ředitel divadla Aréna, herec: 

„Myslím si, že úkolem divadla není bavit a dělat dobrou náladu a vyprávět vtipy, ale zaujmout.“

Představení je složeno ze sedmi her, které pro divadlo napsali renomovaní autoři. Nabízí tak sedm pohledů na povstání i na osudy jejich aktérů. Postavy nejsou černobílé, stejně jako tehdejší doba. Nejznámějším autorem je Pavel Kohout. Tomu bylo v roce 1944 šestnáct let a tehdejší události silně prožíval. „SNP bylo obrovské a nezbytné sebeodčinění toho, co se na Slovensku stalo krátce předtím,“ myslí si.

Kohout dostal k tvorbě absolutní volnost. Jedinou podmínkou bylo, že text musí být na jeho poměry velmi krátký. „Mě na tom zaujalo, že to má trvat maximálně 20 minut, tak jsem pro jistotu napsal 17,“ komentoval Kohout.

Povstanie: bez příkras a glorifikace (zdroj: ČT24)

Divadlo Aréna témata ze Slovenské historie cíleně vyhledává. Už dřív uvedlo dvě hry o prezidentech Tisovi nebo Husákovi. Diváky s jednobarevným pohledem na minulost zvedly ze sedadel. To samé autoři hry čekají i od Povstání. Chtějí, aby u nich v divadle lidé přemýšleli, nejen o minulosti, ale i slovenské současnosti. Povstání, jehož premiéra je stanovena na 28. srpna, je sedmým dílem cyklu z dějin Slovenska. Následovat by měl minimálně ještě jeden, a to muzikál o událostech léta 1968.