Zrcadlení: tanec jako odraz sebe sama

Praha – Divadlo Ponec uvedlo premiéru tanečního představení choreografky Mirky Eliášové. Inscenace s názvem Zrcadlení je odrazem všedního života, inspiruje se stereotypy všedních dnů a nabízí každému divákovi, aby se v ní sám našel.

Choreografka Mirka Eliášová uvádí: „Choreografie vznikla v úzké spolupráci s tanečníky, kdy jsme společně na zkouškách hledali vše, co souvisí s tématem zrcadlení. Je to choreografie, která se dotýká nás samotných a odráží naše životní zkušenosti.“

Představení, které nastudovali tři tanečníci různých generací, si hraje se světlem a stíny, prostorem a odrazy v pohybu. Je postaven na kontaktní improvizaci. „Znamená to, že je v inscenaci spousta partnerské práce, různých zvedaček a zajímavých společných pohybových tvarů. Téma zrcadlení se nám ukázalo jako určitá poetičnost nebo poezie v pohybu,“ dodává Eliášová.

Kontaktní improvizaci Eliášová vyučuje na katedře tance pražské AMU. Jako asistentka choreografie spolupracovala se současným šéfem baletu Národního divadla Petrem Zuskou nebo choreografem Janem Kodetem. Její představení a taneční filmy uváděly festivaly a přehlídky v Česku i zahraničí a získaly řadu ocenění.