Škoda o lásce nebájit podruhé

Sázava - Literární předlohy Jana Zábrany, Bohumila Hrabala nebo Boženy Němcové si tvůrci vybrali pro druhé pokračování cyklu Škoda lásky. Televizní adaptace milostných příběhů odvysílala Česká televize poprvé na začátku loňského roku, teď se pustila do druhé série. Jako první se zfilmování dočkala povídka od Eduarda Petišky.

Autor známý především z povinné školní četby převyprávěním Starých řeckých bájí a pověstí psal i pro dospělé čtenáře. Do cyklu Škoda lásky byla vybrána jeho povídka Dřív než umřu, pod názvem Víkend ji točí Jan Pachl, tvůrce Cirkusu Bukowsky. Jeden ze dvou ústředních hrdinů tohoto kriminální seriálu Pavel Řezníček si v povídce také zahraje, třeba spolu s Anetou Krejčíkovou nebo Martinem Krausem. 

„Eduarda Petišku jsem četl už jako dítě, ale s jeho sbírkami povídek pro dospělé jsem se setkal až v pokročilém věku. A hned mě dostaly. Prostředí národního sportu, nohejbalu, osmdesátá léta a milostný trojúhelník dávají tušit, že je tady zaděláno na skutečně krásnou podívanou,“ přiblížil příběh Pachl. Natáčet ho začal na řekách Berounce a Sázavě.

Na rozdíl od první série se režie v pokračování ujmou jen dva režiséři - vedle Pachla také Petr Zahrádka. Celkem se zhostí sedmi příběhů. „Při výběru autorů předloh pro druhou sérii cyklu Škoda lásky jsme opětovně usilovali o velkou rozmanitost. Od světoznámého literáta Bohumila Hrabala přes českého esejistu Jana Zábranu, současníka a tvůrce bestsellerů Miloše Urbana, spisovatelku Irenu Obermannovou a právě Eduarda Petišku až po Boženu Němcovou. Ta provokovala už ve své době a její Divá Bára zvládá dodnes totéž,“ vyjmenoval kreativní producent Josef Viewegh spisovatele, z jejichž tvorby pro cyklus Škoda lásky vybíral.

Z herců se diváci mohou těšit na Jiřího Mádla, Oldřicha Navrátila, Davida Švehlíka, Igora Chmelu, Ondřeje Malého či Mariku Šoposkou. A než se Škoda lásky II dostane na obrazovky, mohou si první sérii připomenout v iVysílání.

Vydáno pod