Neporazitelný vs. Rudí Khmerové. Čím nalákat Kambodžany do kina?

Phnompenh - Přestože Kambodža patří mezi nejchudší státy v Asii, její ekonomika se rychle rozvíjí. Svůj podíl na jejím růstu chtějí mít i filmaři. Zatím v Kambodži sice převládají zahraniční produkce, tuzemská kinematografie se ale prosazuje čím dál tím víc. Velké ambice má například nový film Neporazitelný, jehož autoři chtějí uspět na asijském filmovém trhu.

Kambodža chce v Asii prorazit vlastní kinematografií (zdroj: ČT24)

„Kambodžané se rádi dívají na filmy z Thajska nebo Hongkongu. My ale chceme, aby se na asijském trhu umístily i ty naše,“ přeje si filmový producent Pol Vibo. Aktuálně chce zaujmout akčním filmem odehrávajícím se v dobách tvrdé diktatury Rudých Khmerů. Pojednává o skupině mužů, kteří se dají do učení mistra bojových umění kdesi hluboko v džungli.

Neporazitelný má být velkolepou akční podívanou s efektní počítačovou animací, v kambodžském filmu dosud nevídanou. Diváky ve světě zvyklé na supertriky Hollywoodu ale asi až tak neohromí. „V současnosti u nás sice prožívá kinematografie boom, pokud jde ovšem o kvalitu, tam máme k mezinárodním standardům pořád daleko,“ je si vědom filmový producent Leak Lyda. 

Ani Kambodžané své filmaře zatím moc nepodpořili, hlavní multiplex v Phnompenh promítá
výhradně zahraniční produkci. Tvůrci Neporazitelného ale doufají, že jejich film tuhle bariéru prolomí, a i když se z místní kinematografie nestane zrovna druhý Bollywood, začnou snad časem Kambodžané vyhledávat i domácí filmy.