Klasika pod hvězdami: začal hudební festival Špilberk

Brno – Náročné symfonické kousky, přesto v lehkém letním složení a pod širým nebem. Tradiční recept, kterého se už 15 let drží pořadatelé Mezinárodního hudebního festivalu Špilberk. Včera večer festival odstartoval prvním z koncertů. Pod taktovkou dirigenta Aleksandara Markoviće zahrála na nádvoří hradu Špilberk brněnská filharmonie s klavíristou Janem Simonem.

„Pro úvodní koncert vždy připravujeme něco, o čem si myslíme, že bude slušet letní večerní atmosféře,“ vysvětlil šéfdirigent Filharmonie Brno Aleksandar Marković. Pro úvodní koncert 15. ročníku festivalu Špilberk nakonec zvolili druhý klavírní koncert Camilla Saint-Saënse g moll. „Je to dílo, které se v našich zeměpisných šířkách zase tak často nehraje. Jde o náročný, ale k publiku velmi vstřícný kousek. Myslím, že kdo má rád virtuózní klavír a zároveň to, co se dotkne emocí, tak si ho užije,“ dodal klavírista Jan Simon, kterého si filharmonie pro zahajovací koncert přizvala jako sólistu.

Festival bude pokračovat až do neděle. Kromě brněnských filharmoniků zahrají i Cigánski Diabli, přehlídku pak zakončí koncert Štefana Margity a Dagmar Peckové. „Jde o velmi populární projekt. Koncert je bohužel úplně vyprodaný,“ upozornila ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová. Vedle živých koncertů letos festival nabízí i kinokoncerty. „Novinkou jubilejního ročníku jsou hudební filmy. Na velkém plátně si tak můžeme vychutnat hudební superstar dneška – pianistu Lang Langa - s Herbie Hancockem, Berlínské filharmoniky s Gustavem Dudamelem, francouzskou pěveckou hvězdu Zaz, ale i Oscarem ověnčenou animovanou hudební pohádku Péťa a vlk,“ zve Kučerová.

Všechny koncerty i projekce se odehrávají na Velkém nádvoří hradu Špilberk. „Já osobně se opět velmi těším na akustiku tady na Špilberku. Podle mě je pro koncerty pod širým nebem speciální a docela vynikající,“ těšil se Marković. Podle ředitelky filharmonie je právě letní atmosféra nejsilnější ingrediencí festivalu. „Kombinujeme letní dramaturgii s ambicemi na symfonický repertoár. Není to vyloženě populární letní festival velkokapacitního typu. Je docela složité vyvažovat, aby to ještě bylo symfonické a náročné, ale přitom takové letní osvěžení,“ uzavřela Kučerová.

Mezinárodní hudební festival Špilberk založila Filharmonie Brno v roce 2000 jako jediný výlučně symfonický letní festival v Česku. Program festivalu najdete zde.