Začíst se, vyměnit a jít. Republiku zaplavují KnihoBudky

Praha - „Měníme vyřazené telefonní budky na veřejné knihovny!“ Nejedná se o utopický výkřik, ale realitu. Neziskový projekt KnihoBudka si klade za cíl proměnit vysloužilé telefonní budky na malé bezplatné veřejné knihovny umístěné do veřejného prostoru v Praze. A stává se z nich celorepubliková móda.

Republiku zaplavují knihobudky (zdroj: ČT24)

Od jara 2014 se projektu realizovanému díky O2 Think Big daří. Zapojili se do něj také občané, kteří mohou do KinohoBudky přispívat vlastními vyřazenými knihami a naopak je vyměnit za ty, které je zajímají, anebo je v budce zkrátka jen nechat. Malé knihovničky totiž slouží k bezplatnému půjčování a výměně knih.

„Projekt jsme napsali v červnu 2013. V září téhož roku jsme budky převezli do Bohnic, kde jsme na nich několik měsíců pracovali a přetvářeli je k obrazu našich dobrovolníků,“ říkají tvůrci. Do konce února 2014 umístili budky do nemocnic (vůbec první stála v IKEMu), do vstupních hal veřejných institucí, nákupních center, vestibulů metra, dětských hřišť nebo na nádraží. U místa se většinou nachází i lavička nebo jiné sezení, aby si čtenář mohl s publikací v klidu posedět.

Literatura už však neputuje jen hlavním městem, ale i po dalších koutech republiky. Nejvíc KnihoBudek v současnosti vzniká ve středních Čechách. Každé město si vizuál a design úschovny uzpůsobuje samo, proto je zajištěná variabilita a pestrost všech návrhů.

A proč dát vůbec alternativním knihovnám šanci? „Je to další forma, jak více přiblížit čtení a knihu mezi děti i dospělé,“ uvedla např. místostarostka Týnce nad Sázavou Adriana Bursová, čímž naráží na všeobecný problém toho, že literatura ztrácí pro mládež na atraktivitě.

Pražská mapa Knihobudek
Zdroj: ČT24/Knihobudka.cz

Trend využívání starých telefonních budek se přitom nerozjíždí jen v Česku:

  • Přímořská města využívají budku jako sprchu u moře.
  • Budku je možné předělat na veřejnou toaletu, kavárnu či na menší galerii.
  • Některé podniky využívají budku jako hlavní vstup do klubu.
  • Rakušané z nich zase udělali dobíjecí místo pro elektromobily. 
  • Ve Švýcarsku je dělníci při pouličních pracích využívají k uskladnění materiálu.
  • A ve Francii nebo Japonsku v důsledně utěsněné budce plavou ryby.