Deepcamp: Nábytek ze šrotu, kašna z hasičské nádrže

Ostrava - Padesát mladých umělců různého zaměření od výtvarného po divadelní začalo tvořit v prostorách Nových koupelen bývalého Dolu Hlubina v Dolní oblasti Vítkovice. Na desetidenním mezinárodním campingu najdou inspiraci, nezbytné technické zázemí i střechu nad hlavou. Organizátoři z komunitní organizace Provoz Hlubina chtějí zároveň využít fantazie účastníků ke kultivaci prostředí, které se od odchodu posledních horníků před více než dvaceti lety moc nezměnilo.

Účastníci Deepcampu se v objektu Nových koupelen zapojí do tvůrčí práce v několika dílnách. Například v Dřevěné dílně budou vyrábět nábytek z dřevěných palet, fošen či starého nábytku, který by pak měl sloužit návštěvníkům akcí v důlním areálu. Podobně budou pracovat například v Kovové dílně. „Hlavně ze železa, které najedeme tady v okolí, chceme dělat různé lavičky, přenosná ohniště a podobně,“ říká lektor Kovové dílny David Žyla.

Umělci budou mít k dispozici potřebné nářadí, svařovací techniku i autogen. Vše budou moci využít i k tvorbě vlastních objektů. V další dílně budou vymýšlet, jak dát šmrnc třeba starým plechovým lampám. Pod vedením umělkyně jménem Sasanka budou rovněž pokračovat ve výzdobě podchodu u blízké tramvajové zastávky.

Důležitým bodem třetího ročníku Deepcampu bude vyhlášení vítězného návrhu na řešení kašny, která by v budoucnu měla být středem náměstí celé umělecké čtvrti. Provoz Hlubina a sdružení Dolní oblast Vítkovice totiž získaly dvousetmilionový grant na rekonstrukci pěti památkově chráněných důlních objektů - starých koupelen, kompresorovny, trafostanice, jídelny, skladu a těžní věže. Chtějí tam vybudovat zkušebny, ateliéry, klubovny, galerie, klub, park, kantýnu a podobně.

Nové koupelny, které dobrovolníci jen odprášili a uklidili, jsou dočasným azylem různých akcí Provozu Hlubina, jako je právě probíhající tvůrčí pobyt.

Tématem staré hasičské nádrže, ve které podle Davida Mírka z Provozu Hlubina ještě nedávno žily ryby, se na červencovém workshopu už intenzivně zabývali studenti architektury z Česka a Polska. Vzniklo jedenáct návrhů, které budou posuzovat uznávaní umělci - mezi jinými architekt Osamu Okamura nebo sochař Kurt Gebauer.

Tvůrčí pobyt umělců ukončí příští víkend Deepfest, na kterém předvedou, co v bývalém dole vytvořili.