Prahu čekají elektrické výboje, vystoupí Pet Shop Boys

Praha – Po pěti letech se do Prahy vrací electro-popové duo Pet Shop Boys, večer zahrají ve Fóru Karlín. Britští hudebníci Neil Francis Tennant a Christopher Sean Lowe spolu vystupují už třiatřicet let a metropoli nabídnou kromě osvědčených hitů z 80. a 90. let i písně z loňského a kritikou dobře přijatého alba Electric.

Pet Shop Boys přivážejí do Prahy album Electric (zdroj: ČT24)

„Stárnout v pop music je vlastně těžké. Předpokládá se, že je to hudba mladých pro mladé. Zatímco třeba v klasické hudbě vás nikdo neodepíše jen proto, že vám už bylo čtyřicet,“ prohlásil před časem klávesista Sean Lowe a Tennat doplnil: „Jak stárnout elegantně…? Naší strategií je věk prostě ignorovat. Co děláme, je založeno na písničkách, deskách a koncertech. Kdybychom měli za to, že to s námi jde z kopce kvůli tomu, jak jsme staří, odpískali bychom konec.“

Jak dokazuje poslední deska, k odchodu se Pet Shop Boy nechystají. Album Electric vyšlo v loňském roce a skupina kvůli němu rozjela i Electric World Tour; jeho letošní část začala letos v Chile a oproti předpokladům přidala britská dvojice k pětačtyřiceti zastávkám další destinace – včetně Prahy. „Electric je album rychlých skladeb k tanci, hlavní roli tu má zvuk manipulované elektroniky, což zní poněkud technicky. Texty jsou méně výrazné, spíš nám jde o zvuk,“ říká k představovanému albu Tennat.

The Times: Pop hvězdy, které umí propojit mainstream s avantgardou

Nejen deska, ale i samotná koncertní šňůra přitom sklízí pozitivní ohlasy. „Pop jak víno!“ napsal ve své recenzi britský list The Times. „Tahle nádherná show jen potvrzuje členství Pet Shop Boys v klubu těch nejlepších. Stejně jako Madonna, Lady Gaga a Kate Bush to jsou správné pop hvězdy, které dobře chápou, jak propojit mainstream s avantgardou.“

V Praze Britové vystoupili několikrát, poprvé v roce 1991, v Česku byli naposled loni - koncertovali v Karlových Varech. Dnešní večer zahájí pražské duo Cartonnage. „Na koncert před Pet Shop Boys se opravdu těšíme. Nejenže jsou nezpochybnitelnou electro-popovou ikonou, ale především jednou z mála hvězd 80. let, která neustrnula v minulosti a jejíž nové desky udávají tempo elektronické hudbě,“ uvedli Cartonnage.

Formace Pet Shop Boys vznikla v roce 1981. Neil Tennant a Christopher Lowe, kteří se údajně náhodou setkali v obchodě s elektronikou, se dostali do čela britské hitparády hned svým prvním singlem West End Girls a během následujících let svůj úspěch s dalšími písněmi několikrát zopakovali. Jen ve Velké Británii měli 42 singlů v Top 30 a 22 hitů v první desítce - z toho čtyři z nich dosáhly až na vrchol. První album s názvem Please vydali v roce 1986.