Bratislava se chce připojit k USA – v novém filmu s Dykem a Macháčkem

Praha – Režisér Tomáš Mašín natáčí černou komedii Nejhorší zločin ve Wilsonově. V kulisách Bratislavy, jež se chce po první světové válce přičlenit ke Spojeným státům, vyšetřují Vojta Dyk a Jiří Macháček sérií židovských vražd. Snímek koprodukuje Česká televize.

Podívejte se: Mašín točí detektivní komedii s Macháčkem a Dykem (zdroj: ČT24)

Scénář k Mašínovu novému filmu napsal oceňovaný tvůrce a držitel Českého lva Marek Epstein. Jako předloha mu posloužila temná povídka úspěšného slovenského spisovatele Michala Hvoreckého Nejhorší zločin ve Wilsonově. Ten za využití estetiky gotického románu načrtl příběh vražd v Bratislavě krátce po první světové válce, kdy zdejší německá komunita usilovala o vytvoření nezávislého městského státu – a v naději v sílu amerického prezidenta přejmenovala Prešpurk na Wilsonov.

„V předloze končí kniha apokalypsou, kdy všichni zemřou. Došli jsme k závěru, že gotický román je v našich finančních – i diváckých – podmínkách v podstatě nenatočitelný. Sám žánr a detektivní příběh má ale velký potenciál, už jen kvůli spoustě klišé, které s sebou nese,“ uvádí Epstein.

Bratislava chce být hvězdou v modrém poli… a řádí v ní vrah

Výsledkem filmové adaptace je černá komedie z mnohonárodnostní Bratislavy po konci 1. světové války. Spory o to, zda by mělo město patřit Maďarům, Čechoslovákům nebo Rakušanům, rozsekne bratislavský primátor - požádá osmadvacátého prezidenta USA Woodrowa Wilsona, aby vyhlásil Bratislavu devětačtyřicátým guvernérstvím Spojených států. Bílý dům souhlasí a nad „kráskou na Dunaji“ převezme patronát.

Kromě národoveckých a proamerických vášní ovšem městem zmítá i série mystických vražd v židovském ghettu. Oběti mají ukousnutý jazyk a umírají hrůzou poté, co spatří vraha. Vyšetřit je má dvojice detektivů – policejní čekatel Josef Eisner (Vojtěch Dyk) a zkušený příslušník FBI Aaaron Food (Jiří Macháček), kterého do střední Evropy vyslal sám Wilson.

Hala Národního muzea se pro potřeby filmařů proměnila ve wilsonovskou operu
Zdroj: ČT24/FilmBrigade
Hala Národního muzea se pro potřeby filmařů proměnila ve wilsonovskou operu
Zdroj: ČT24/FilmBrigade

Po stopách Jiřího Brdečky

Právě kombinace politických událostí, policejní práce a jazyková bariéra by potom měly vytvořit komediální linku filmu, a to vše ve steampunkových kulisách. Epstein totiž sám uvádí, že by se příběh měl přiblížit historizujícím detektivním komediím Jiřího Brdečky. A i on hledal inspiraci v paperbackových kriminálních románech.

„Po přečtení scénáře mě nadchlo křížení tajemství, detektivního příběhu ve stylu Sherlocka Holmese a vizuální poetiky filmů Tajemství hradu v Karpatech a Adéla ještě nevečeřela,“ dodává režisér snímku Tomáš Mašín, jenž se v minulosti představil jako autor oceňovaných Tří sezón v pekle. 

Filmaři v těchto dnech natáčejí scény z pitevny ve staré Invalidovně v Praze (avizují, že detektivní ohledání první mrtvoly bude jednou z nejhumornějších částí snímku), přesunou se ale i do vojenské pevnosti v Josefově nebo na zámek v Mnichově Hradišti. V kinech se film Nejhorší zločin ve Wilsonově objeví příští rok na podzim - premiéra je plánovaná na 1. říjen.

Nejhorší zločin ve Wilsonově
Zdroj: ČT24/FilmBrigade
Vydáno pod