Bohdalland na Letné nebude, Gottland na plátně ano

Praha - Socha Jiřiny Bohdalové v nadživotní velikosti na pražské Letné? Slavná herečka vytesaná do kamene v den stého výročí Československa odhalena nakonec nebude, a to i když zvítězila v anketě zjišťující, koho by lidé rádi na poloprázdném místě po někdejším monumentálním Stalinově památníku viděli. Šlo ale jen o mystifikační kampaň, jejímž smyslem bylo upoutat na filmovou podobu bestselleru Gottland. Snímku, který ve vašich kinech neuvidíte. Zatím pouze na nádraží.

Herečka Jiřina Bohdalová v anketě porazila těsně (o stovky hlasů) hokejistu Jaromíra Jágra, Karel Gott, zvyklý na zlato, skončil na bronzové příčce. Socha vítěze měla být na Letné slavnostně odhalena 28. října 2018, přesně sto let od výročí Československa. Ne náhodně, protože Gottland je nikoho nešetřícím pohledem na české dějiny od první republiky. Kniha polského reportéra Mariusze Szczygieła vyšla česky poprvé v roce 2007 a i přes nesmlouvavý pohled „cizince“ na „naše“ národní osobnosti se stala čtenářským hitem. 

Szczygieł příběhy z české historie popisuje úsečně a v dějiným balastem nezatížených souvislostech. Nevyhýbá se ani tématům poněkud háklivým a objevuje příběhy Čechům ne příliš známé - třeba sochaře, který projektoval největšího Stalina na Zemi. Socha Josifa Vissarionoviče propojila knihu s její filmovou adaptací. „Celá ta fiktivní anketa má původ ve filmu Gottland, který je také o hledání národních hrdinů a zrádců, o našem výkladu historie 20. století. Jedna z filmových povídek se jmenuje Místo Stalina, a jak název naznačuje - věnuje se fenoménu umisťování monumentů na Letné,“ vysvětlil producent snímku Tomáš Hrubý. Mimochodem o anketní vítězce Jiřině Bohdalové se Szczygieł v knize vůbec nezmiňuje.

Gottland byl uveden už na divadle - v roce 2011 nejprve v nastudování Národního divadla moravskoslezského, vzápětí i v pražském Švandově divadle - zfilmován je ale poprvé. Povídkový snímek připomene milenecký vztah herečky Lídy Baarové s Josephem Goebbelsem, příběh létajícího spisovatele ve službách StB Eduarda Kirchbergera, baťovskou ideu pásové výroby i tragické rozhodnutí Zdeňka Adamce upálit se na protest proti fungování společenského systému.

Režisérů se při zpracování témat sešlo pět: Viera Čákanyová, Petr Hátle, Rozálie Kohoutová, Lukáš Kokeš a Klára Tasovská. Tvůrci slibují kromě nezvyklého pohledu na československé dějiny i nápadité formální postupy, například při využití rotoskopie v animované povídce nebo v propojení hraného filmu s realitou při vyprávění osudu Lídy Baarové.

UKÁZKA: Film Gottland (zdroj: ČT24)

Premiéru bude mít filmový Gottland, který vznikl v koprodukci České televize, v říjnu na Varšavském filmovém festivalu. Čeští diváci mají možnost jej zatím vidět jen v deseti pražských předpremiérách - všechny se odehrají v industriálním prostředí Nákladového nádraží Žižkov, přímo v kolejišti. Promítat se bude od 19. do 23. srpna a od 26. do 30. srpna, lístky k zakoupení zde. Připravují se prý i projekce v dalších městech.

Vydáno pod