Bibliobus aneb Knihovna na kolečkách slaví 75 let

Praha - Když nemůže čtenář do knihovny, musí knihovna za ním. A proto přesně před 75 lety vznikl Bibliobus. V současné době projíždí ulicemi hlavního města tři speciální vozy. Dnes se vůbec poprvé setkaly společně na jednom místě - ve střešovické vozovně, aby oslavily výročí svého vzniku.

Události v kultuře: Literatura na kolečkách (zdroj: ČT24)

Vozový park Městské knihovny v Praze čítá v současné době tři bibliobusy. Pojízdné knihovny zajišťují obsluhu míst, kde jsou kamenné pobočky pro čtenáře příliš vzdálené nebo dlouhodobě uzavřené. „Je to určeno především pro čtenáře, kteří jsou nějakým způsobem vázáni na danou lokalitu,“ říká vedoucí Oddělení mobilních služeb Vanda Fritschová.

Školy, školky, domovy seniorů a další méně dostupná místa navštěvuje nejmodernější bibliobus Oskar. Pojízdné knihovny nabízí čtenářům široký výběr čtení pro děti i dospělé nebo připojení k internetu. Stejně jako v kamenných knihovnách je i zde „pojízdný“ knihovník, který čtenářům pomůže vybrat správnou knihu pro každou příležitost.

Lenka Hanzlíková, mluvčí Městské knihovny v Praze, v Událostech v kultuře:

„Zájem o bibliobusy stoupá. Zejména poté, co jsme minulý rok zařídili ten nejmenší, který se jmenuje Oskar. Lidé ho mohou potkat nejen běžně ve stanicích, ale také třeba na náplavce, v pražských parcích nebo na plovárnách.“

Knihovník Pavel Machart už bibliobus řídí 30 let. Největší počet čtenářů je podle něj ve stanici Malešická, kde do bibliobusu prý přijde pravidelně 60 lidí. Oproti začátku jeho knihovnické kariéry se prý ale dnes čtou jiné žánry než tehdy. „Žánrově třeba nefrčela fantasy literatura,“ říká s tím, že dnes jsou na vrcholu především severské romány a detektivky.