Lákadlo pro turisty: Číňané točí vůbec první film v Praze

Praha - Čínská romantika v kulisách Prahy. Číňané se rozhodli natočit vůbec první celovečerní film v české metropoli. Snímek má pracovní název Somewhere only we know (Jen my víme kde) a spolupracují na něm i čeští filmaři. Úřady doufají, že čínský film přiláká do Prahy turisty. Film, kde hraje Praha hlavní roli, je totiž efektivní reklamou.

Číňané natáčejí svůj první celovečerní film v Praze (zdroj: ČT24)

Původně chtěl asijský štáb natáčet v Paříži. Česká metropole ale zvítězila. Mimo jiné je pro filmaře levnější. „Letos v lednu nám naši přátelé a filmaři doporučili Prahu, tak jsme sem přijeli na obhlídku. Hned jsme poznali, že jsme našli, co hledáme,“ uvedl producent Jackie Jiao. 

Při natáčení v centru města, ale i v nenápadné vile na pražském Spořilově doprovází štáb čínští novináři. Tiskovou konferenci si neváhají uspořádat třeba na zahradě vily. Celkem stráví čínský štáb v Praze osm týdnů. Poslední klapka padne v polovině srpna. 

Více o romantickém filmu Jen my víme kde 

Režie: Jinglei Xu 

Hudba: Varhan Orchestrovič Bauer 

Hrají: Gordon Alexander 

Hlavní hrdinkou romantického příběhu je čínská dívka Jin Ying, která odjede studovat do Prahy, kde kdysi žila její babička. Spřátelí se s čínským mladíkem, ten v Praze pobývá už několik let. Při pátrání po stopách ze života své babičky Jin Ying získá ztracený dopis, adresovaný právě babičce Chen Lanxin a podepsaný Ralfem. Záhadou opředený příběh Chen Lanxin a Ralfa v retrospektivách provází celé vyprávění. Jin se nakonec se stařičkým Ralfem setká na tajném místě v centru Staré Prahy, kde se s Chen scházeli. Po celou dobu Jin Ying v pátrání pomáhá její čínský přítel, mladý pár se stále více sbližuje. Vzájemný vztah se však vyvíjí velmi pomalu, protože ani jeden nemá odvahu projevit hlubší cit. 

Do míst, která vidí v kině, Číňané často rádi jezdí jako turisté. I proto o asijské filmaře v Praze stály také české úřady. Po Rusech utrácejí Číňané v tuzemsku nejvíc. „Myslím, že po premiéře bude Praha plná čínských turistů, je mi to líto, ale je to tak,“ konstatoval Jiao. „Efekt bude obrovský, v současné době jsou reakce na film a natáčení díky sociálním sítím velké,“ přidává producent Tomáš Krejčí.

Cestovnímu ruchu pomohly také jihokorejské a indické filmy

Třeba Rockstar režiséra Imtiaze Aliho z roku 2011, natáčený částečně v Praze, byl v Indii kasovním trhákem. U Indů zvedl před třemi lety zájem o Česko. Filmaři z největší světové továrny na sny - indického Bollywoodu - se letos v červenci do Česka vrátili. „Točilo se v Praze i v Českém Krumlově,“ podotkl Krejčí. 

A podobné to bylo s Jihokorejci. Nedlouho po premiéře seriálu Lovers in Prague v roce 2005 snadno naplnili denní leteckou linku Praha - Soul. O lince Praha - Peking se uvažuje také. Čas je do Valentýna, kdy má čínský film, který právě v Praze vzniká, premiéru.