Palestina, nebo Izrael? Celebrity se na Twitteru neshodnou

Praha – Že svět celebrit ovlivňuje miliony lidí, není třeba připomínat. S fenoménem sociálních sítí odkrývají slavní své soukromí čím dál víc. Poslední dobou není výjimka, že na nich otevřeně vyjadřují i své politické názory. Koho tedy podporuje zpěvačka Madonna nebo herec Javier Bardem v konfliktu mezi Izraelem a Palestinou?

Královna popu a sex symbol osmdesátých let se vyjádřila k izraelsko-palestinskému konfliktu na svém twitterovém účtu, kde uploadovala obrázek: „Peace!“ s odkazem na stránky organizace www.anera.org, tedy organizaci, která se snaží pomáhat palestinským uprchlíkům, chudým rodinám v pásmu Gaza nebo těm z Libanonu. Tweet dále doprovodila prohlášením, že děti v Gaze potřebují „naši podporu“, což si někteří vyložili nesprávně. Zpěvačka se tedy následně vytasila s dalším statusem: „Nepodporuji Hamás! Podporuji lidskou důstojnost a úctu! Podporuji sdílení! Podporuji mír!“ uvedla na Twitteru, a své sympatie tedy dala na stranu židovského státu. 

Držitel Oscara Jon Voight virtuální svět nepotřeboval. Pod modrobílou vlajku se postavil osobně přímo uprostřed Las Vegas, kde k celému tématu pronesl proslov. „Neříkají Hamásu, aby přestal posílat rakety na Izrael do oblastí, kde žijí lidé, namísto toho říkají Izraeli, aby přestal zabíjet civilisty. To je výsměch spravedlnosti!“ nechal se slyšet.

Pozadu nezůstal ani zakladatel soutěže X-Factor Simon Cowell, když izraelským vojákům veřejně předal 100 tisíc liber.

Ne všichni ze světa slavných ale stojí na straně Izraelců, jak by se snad mohlo zdát. Zelenou dává Palestině například člen skupiny One Direction Zayn Malik nebo zpěvačka Rihanna. Barbadoská diva uveřejnila na Twitteru první příspěvek: „Free Palestine,“ po pár minutách se však lekla a text smazala, aby ho vyměnila za méně kontroverzní: „Pojďme se modlit za mír a rychlý konec izraelsko-palestinského konfliktu! Je tu naděje?“

Španělský herec Javier Bardem známý například z filmu Vicky, Christina, Barcelona, nazval dění v Gaze genocidou. V dopise, který zveřejnil server Eldiario, řekl, že se stydí za přístup Evropského společenství k tomuto konfliktu. Prohlášení podepsaly už tucty umělců, včetně Bardemovy manželky Penélope Cruz.

V Česku na sociálních sítích není zdaleka tolik celebrit jako v zahraničí, přesto se veřejně známé osoby ke konfliktu vyjadřují. Blogger a internetový publicista Daniel Dočekal radí, aby si jejich příznivci dohledali informace a na věc si utvořili vlastní názor. Realita je totiž taková, že fanoušci často berou slova svých idolů za jednoznačně pravdivá, aniž by o nich vůbec sami přemýšleli.