Malíři vyměnili tmavé ateliéry za barevné sympozium na zámku

Mikulov - Výtvarníci, kteří vyměnili své ateliéry za kulisy mikulovského zámku, už třetí týden společně pracují v rámci uměleckého sympozia Dílna. Na konci projektu představí své obrazy veřejnosti v rámci společné výstavy a část z nich pak připadne městu, které si díky pravidelné akci vybudovalo jednu z největších sbírek českého současného umění.

Sympozium v Mikulově (zdroj: ČT24)

„Jsou to pro mě takové lázně, což se promítá především v barevnosti pláten. V Praze, kde mám ateliér, jsou vjemy úplně jiné,“ netajil se srovnáním malíř Jan Pištěk, a dodal: „Sice jsem přijel s přesným programem, kterému se věnuji celý rok, ale nakonec to stejně doladím až na místě. Navíc se tu sešla skvělá parta lidí. Vzájemně se hecujeme, takže malujeme na 110 procent,“ pochlubil se Pištěk.

Mikulovské výtvarné sympozium se na jihu Moravy letos koná už po jednadvacáté. Na zámek se sjedou výtvarníci Václav Bláha, Petr Veselý nebo Oldřich Tichý. Díky pravidelným workshopům si město Mikulov buduje jednu z největších sbírek českého současného umění. Jeho seznam čítá na 380 výtvarných děl, jejichž hodnotu soudní znalci vyčíslili na téměř 35 milionů korun.

„Sestava vybraných autorů je složená z pěti výrazných malířských osobností na české výtvarné scéně 80. let a jednoho zahraničního malíře původem z Bosny a Hercegoviny,“ naznačil malíř a kurátor mikulovského sympozia Stanislav Diviš.

„Doufáme, že do budoucna tu vznikne stálá expozice, která bude prezentovat průřez uplynulými ročníky,“ vykreslil své představy ředitel Regionálního muzea v Mikulově Petr Kubín. Výtvarné sympozium podle umělců podporuje i vzájemnou soutěživost. Společně navíc večer diskutují o jednotlivých dílech.

„Umělci jsou většinou zvyklí sami pracovat měsíce v ateliéru, ale tady je to úplný opak, protože člověk je obklíčený ostatními lidmi z oboru,“ svěřil se Aldin Popaje.