Filmové rozpoznání: Poláci hledají účastníky varšavského povstání

Varšava - Polské Muzeum Varšavského povstání slaví velký úspěch s novým projektem nazvaným „Rozpoznaní“. Skrze digitálně zrekonstruovaný a dobarvený archivní film z povstání proti nacistům v roce 1944, promítaný v polských televizích a kinech, hledá poslední žijící účastníky této zlomové historické události. Získává tak desítky nových jmen i lidských příběhů.

Události: Polská historie na filmovém plátně (zdroj: ČT24)

Unikátní záběry varšavského povstání z roku 1944 zachytili povstalečtí filmaři. Sloužit měly k vlastní propagandě i jako svědectví. Polští historici a režiséři z nich nyní sestavili hodinový film, který představuje klíčové okamžiky povstání i jeho konkrétní hrdiny. „Když jsme s tím archivním filmem začali pracovat, uvědomili jsme si, že jeho hrdiny vlastně neznáme,“ říká historička Muzea Varšavského povstání Katarzyna Utracká.

Začalo proto hledání. Hodinový archivní film oběhl kina i televize, a už zanedlouho slavil úspěch. 85letý Aleksandr Zubek se na něm poznal před pár měsíci. Jako 15letý mladík tehdy přihlížel improvizovanému cvičení povstalců. „Ty filmové archivy jsem zahlédl teprve v televizi, ukazovali jednotlivé záběry. A na jednom z nich jsem spatřil svoji tvář,“ uvedl pamětník Varšavského povstání, který přežil povstání i nacistické zajetí. „Nikdo nedokázal zastavit naši touhu po pomstě na Němcích. I kdyby nepřišel rozkaz od velení, stejně bychom povstání spustili,“ dodal Zubek.

Historici už díky rozpoznání našli 50 pamětníků

Tváře Aleksandra Zubka i dalších účastníků zachycují a prověřují historici z Muzea Varšavského povstání. Ne vždy jsou ale úspěšní. „Někteří lidé jsou si hodně podobní. Zachycujeme veškeré informace, i když se třeba v jedné osobě pozná hned několik lidí,“ potvrzuje historik projektu Rozpoznaní Michal Wojciuk.

  • „Odhadujeme, že 30 procent lidí na záběrech v povstání zemřelo. Jsou to poslední momenty jejich života,“ připomněla historička Katarzyna Utracká.

Ve Varšavském povstání proti nacistům, které vypuklo 1. srpna 1944, přišlo o život skoro 200 000 Poláků. Díky akci Rozpoznaní už získalo konkrétní jména více než 50 jeho účastníků zachycených na filmových záběrech. Organizátoři chtějí v akci pokračovat do té doby, dokud bude šance najít kohokoli dalšího.