Výstava u Husova pomníku poodhaluje jeho historii i průběh oprav

Praha - Galerie hlavního města Prahy připravila panelovou výstavu o pomníku mistra Jana Husa na Staroměstském náměstí. Venkovní expozice kolem slavné památky mapuje historii a restaurování díla, na kterém odborníci pracují od loňského roku. Opravy však pomalu míří do finální fáze. Pomník restaurátoři městu vrátí přesně 600 let od Husovy smrti a 100 let od odhalení sousoší Ladislava Šalouna - tedy 6. července 2015.

Události: Oprava pomníku mistra Jana Husa na Staroměstském náměstí (zdroj: ČT24)

Lidé mohou na panelech kolem pomníku vidět velkoformátové fotografie opatřené popisky a textem, který mapuje historii i současný stav díla. „Bývá překvapením, že je vnitřek pomníku dutý. Mnozí netuší, jak mohutné podzemní prostory skrývá,“ míní kurátorka Marie Foltýnová. Cílem panelové výstavy je prý informovat Pražany i turisty o výsledku průzkumu.

Restaurátoři už vyměnili spojovací materiál, který drží jednotlivé díly pohromadě. V další fázi oprav se zaměří na konzervaci bronzového pláště a vyčištění kamene a obnovu spár. K práci budou potřebovat mobilní lešení, které pomník zčásti překryje.

Restaurátorské práce má na povel Andrej Šumbera, který se podílel například i na opravě sochy sv. Václava, relikviáře sv. Maura nebo Korunovačních klenotů. Jeho tým prý pracuje i tentokrát v plném nasazení. „Považuju to za jednu ze stěžejních památek v Čechách,“ dodal.

Pomník od Ladislava Šalouna, který byl odhalen v roce 1915, prochází významnější opravou poprvé po sto letech. Socha znázorňuje Jana Husa stojícího uprostřed skupiny postav, mezi nimiž jsou husité a pobělohorští emigranti. Bronzový povrch je po letech mechanicky poškozen, zasáhly ho i střely a na konci druhé světové války střepiny z vybuchlé pumy. Oprava bude dokončena příští rok v létě, tedy k 600. výročí upálení mistra Jana Husa.