Svůj byt proměnila v pop up galerii

Lyon – Pro svou vysněnou galerii nenašla žádný vhodný prostor, tak proměnila ve výstavní síň svůj vlastní byt. Francouzská umělkyně a kurátorka Sylvie Garrigueová si tak po 16 letech otevřela v Lyonu tzv. pop up galerii.

Pop up galerie bývají umělecké prostory vytvořené z prázdných nevyužitých prostor nebo pro zpestření barů a restaurací. Vznikají a zanikají. Poté, co je lidé objeví, jim za pár dní zase zmizí z očí. Tahle pop up galerie ale nevznikla ve squatu ani ve staré továrně, ale v soukromém bytě. A funguje už čtyři roky. Jmenuje se Racont'arts – vyprávěj umění.

„Koncept mé galerie vychází z několika zásad. Za prvé jde o prolínání žánrů, jako je malba, sochařství, fotografie, textilní umění, design šperku. A je to místo, kde se setkáváme, objevujeme nové umělce a vyměňujeme si nápady,“ uvedla majitelka galerie. Sylvie Garrigová si zaplnila byt od podlahy ke stropu obrazy, sochami a jinými předměty začínajících i renomovaných umělců. Současně tu ale pořádá i koncerty nebo literární vystoupení.

Velké výstavy se tu konají dvakrát, třikrát do roka. Galerie je ale návštěvníkům otevřena trvale. Stačí se objednat nebo zkusit zazvonit. Tenhle byt už získal v Lyonu své dobré renomé. Díky tomu teď mají do galerie blízko nejen uměnímilovní sousedé.

Svůj byt proměnila v pop up galerii (zdroj: ČT24)