Otto Piene řekl: Budiž světlo. A bylo světlo

Berlín - Avantgardní výtvarník a představitel multimediálního umění Otto Piene ovlivnil německé poválečné umění i další generace výtvarníků. Jeho tvorbu představují v Berlíně na společné výstavě hned dvě galerie - jedna se soustředí na obrazy, plastiky a design, druhá na světelné objekty. Výstavu stihl Otto Piene minulý týden zahájit - zemřel záhy po vernisáži ve věku 86 let.

Piene je označován za zakladatele světelného umění a sky artu, v němž se uplatňují vzduchem létající objekty gigantických rozměrů. Experimentoval také s malbami vytvořenými kouřem a ohněm, vytvářel elektrické a elektronické světelné instalace. Od konce 60. let žil v USA a snažil se udržovat kontakt mezi evropským a americkým uměním. V letech 1974 až 1990 byl ředitelem centra studií vizuálního umění při Massachusettském technickém institutu v Bostonu.

Výstava připomíná například Pieneho slavnou světelnou instalaci Proliferace slunce. Hru světla, jeho odlesků barev a stínů viděli lidé poprvé v New Yorku v roce 1966, v Berlíně až teď. Sedm projektorů promítá od desíti večer do tří hodin do rána na velkoplošná plátna 1 120 diapozitivů, snímky ručně malovaných obrazů. 

„Otto Piene byl inspirován diaprojektorem Carousel od Kodaku, který se na trhu objevil v roce 1964 a poprvé umožnil promítat snímky ve sledu za sebou,“ podotkl Joachim Jäger, ředitel Nové národní galerie, která hostí hlavní část výstavy s názvem More Sky - více nebe.

Otto Piene vystavuje v Berlíně světlo (zdroj: ČT24)

Světlo Otto Pieneho fascinovalo. „Bez světla nemůžeme žít, nemůžeme bez něj pracovat, jíst ani pít. Znamená energii i obživu, prostě všechno. Bez světla zemřeme,“ tvrdil výtvarník. Sílu světla si uvědomil za války, kdy se německá města před nálety nořila do tmy. 

Proměny světla odrážejí i jeho vystavené obrazy, plastiky nebo designové předměty. "Světlo vytváří ty nejkrásnější jevy ve vesmíru, v životě, na světě. Jevy, které obzvlášť umělci milují. Pro mě je to třeba duha," říkal Piene. Právě duhou vzbudil rozruch v roce 1972 - nafukovací, 750 metrů dlouhý objekt nechal vznášet nad mnichovským olympijským stadionem. 

Do Pieneho světa světel mohou návštěvníci v Berlíně zavítat až do konce srpna.