Uherské Hradiště zahoří láskou k filmu. Začíná Letní filmová škola

Uherské Hradiště – Zapáleni filmem. Tak zní podtitul letošního jubilejního 40. ročníku Letní filmové školy v Uherském Hradišti (LFŠ). Město na celý týden zaplaví tisíce milovníků filmařského umění. Z hvězdných jmen letos dorazí jedna z největších osobností amerického nezávislého filmu - scénárista a režisér Todd Solondz. „Z Letní filmové školy se stala zralá a zkušená dáma v nejlepších letech a osobně jsem si jistá, že se divákům a návštěvníkům letos předvede v tom nejlepším světle,“ ujistila ředitelka LFŠ Radana Korená. Přehlídka startuje dnes odpoledne.

Více než dvě stovky celovečerních i krátkých filmů z celého světa v šesti sálech a dvou letních kinech. K tomu desítky koncertů, výstav, divadelních představení, multižánrových produkcí či přednášek a nepočítaně gratulantů. Letní škola v Uherském Hradišti pojala oslavy svého 40. výročí ve velkém stylu. 

Přehlídka je tradičně rozdělena do šesti základních sekcí. Letošní Fokus se zaměřuje na Španělsko a národní žánr españolada, který spoluvytvářel obraz Španělska spojený s řadou stereotypů, jako flamenco, býčí zápasy či iberský machismus. Vedle españolady uvidí diváci i současný španělský film a podsekce je věnovaná i španělskému hororu. „V minulém roce se přijeli k nám do Hradiště podívat zástupci španělské ambasády, trochu si obhlíželi terén s tím, že by byli moc rádi, kdybychom se věnovali právě jejich kinematografii,“ vysvětlila Korená.

Celý program festivalu najdete na webu Letní filmové školy.

Visegrádský horizont letos představí žánr, který socialismu sice nebyl vlastní, ale režim jej překvapivě toleroval: sci-fi. Talentem visegrádského prostoru pořadatelé pro letošek vybrali slovenskou filmařku Zuzanu Piussi. Zaměřuje se na citlivá společenská témata, nekompromisně se věnuje i politice – známý je její snímek o průběhu slovenských voleb Od Fica do Fica.

Sekce Inventura nabídne retrospektivu Roberta Bressona, nebo tzv. screwballové komedie, které vznikaly ve Spojených státech ve 30. letech. Bláznivé snímky odrážely realitu hospodářské krize, proměňující se roli žen i nastupující cenzuru. V části Spektrum dostane prostor současný britský sociální film, jehož tradice je v ostrovním království pevně zakořeněná. „Čeští artoví distributoři si do svých prezentací často vybírají právě britský sociální film. Možná je to žánr, který je České republice blízký, protože mladí lidé u nás prožívají vesměs podobné věci,“ dodala Korená.

Expanzi sexuálních témat na filmové plátno představí programová podsekce Porn-art. V posledních letech se v kinech objevily zásadní artové tituly, které obsahovaly důležité explicitní sexuální scény, například von Trierova Nymfomanka. Festival proto ukazuje, že současný umělecký film a pornografie k sobě mají často mnohem blíže, než by se mohlo zdát.

Promítat se bude v šesti sálech, na náměstí i v parku
Zdroj: Zdeněk Němec/ČTK

Asociace českých filmových klubů (AČFK) nejen pořádá Letní filmovou školu, ale věnuje se i kinodistribuci. Na plátno dostává současné artové snímky a do kin vrací i klasická díla české a světové kinematografie v restaurované a digitalizované podobě. Jedna ze sekcí festivalu se proto věnuje i AČFK. V sekci Zvláštní uvedení přehlídka připomene filmovou tvorbu Dejvického divadla a jeho uměleckého šéfa Miroslava Krobota.

Netradiční zážitek nabídnou i unikátní dobové projekce nazvané Do biografu před sto lety, které mají divákům vsugerovat autentický zážitek z kina v roce 1914. „Má odpovídat nějakému varieté nebo kabaretu, protože promítání bylo doplněno o další umělecké žánry. Vůbec nebylo podobné té čisté filmové projekci, na jakou jsme zvyklí dnes,“ vysvětlila specialistka na historické promítání Magda Petráková. Všichni účinkující budou v dobových kostýmech, v technických pauzách mezi krátkými němými filmy vystoupí žongléři a umělci. „Důležitou postavou bude komentátor, který bude vysvětlovat, co se děje na obraze. Taky tam bude postava ruchaře, který vytvářel autentické filmové zvuky a ruchy,“ láká diváky Petráková.

Prostor dostanou i studentské filmy a doprovodný program. Volně přístupné budou projekce pod širým nebem v letních kinech na Masarykově náměstí a ve Smetanových sadech. Koho omrzí filmy, může si užít hudbu na LFŠ Music Stage, kde letos zahrají například Dan Bárta, Peter Lipa, Yvonne Sanchez, kapela Priessnitz, formace Prago Union či zpěvačka Jana Kirschner. I tyto koncerty jsou přístupné zdarma.

Historie Letní filmové školy

Původní akce založená v roce 1963, uzavřená jen pro členy filmových klubů, se postupně rozrůstala a v socialistickém Československu plnila čím dál tím více nezastupitelnou roli pro opoziční setkávání s filmem. V Uherském Hradišti se poprvé konala na začátku osmdesátých let.

Akce se až do roku 1989 potýkala s hrozbou zákazu ze strany komunistické moci, po převratu však přestala být pro návštěvníky výjimečná a došlo k oslabení účasti. Od roku 1993 se LFŠ otevřela pro všechny zájemce, začala promítat více zahraničních filmů a zvát i zahraniční hosty. Dnes přehlídka každoročně přiláká tisíce návštěvníků lačných filmových zážitků.

Zdroj: Letní filmová škola