Sedmý den ve Varech: A leje a leje…

Karlovy Vary - Slavné explicitní vyjádření meteorologického jevu, jímž děda Komárek vstoupil do dějin československé kinematografie, muselo být z pochopitelných důvodů veřejnoprávně zjemněno. Snad ale i tak postačí jako odkaz Na samotě u lesa, scenárista této komedie Zdeněk Svěrák totiž dnes - za výše popsaného počasí - převzal Cenu za přínos české kinematografii (více čtěte zde). A nebyl jedinou hvězdou, která ve Varech mokla.

Surrealistický filmař Jan Švankmajer obdržel cenu FIAF - Mezinárodní federace filmových archivů. „Je vynálezce nové filmové poetiky a je kouzelné, že se jí drží a pořád ji obohacuje,“ ocenil svého kolegu oceněný Zdeněk Svěrák. Rozhovor s Janem Švankmajerem si nenechte ujít ve čtvrtečních Událostech, komentářích, podrobněji se k němu vrátíme ještě zítra, zatím alespoň krátká pozvánka:

Jan Švankmajer o filmech (zdroj: ČT24)

Do minuty se vejde i upoutávka na setkání s hollywoodskou herečkou Laurou Dernovou. K její poctě by měl být uveden dnes už kultovní film Davida Lynche Zběsilost v srdci, v němž si zahrála s Nicolasem Cagem. A stejně jako před pár dny Mel Gibson, i Laura bude hostem pořadu Na plovárně, který se natáčí ve Varech a objeví se později v České televizi. Jaké jsou hereččiny první dojmy z deštných Varů? Pochopitelně, jen ty nejlepší:

Laura Dernová přijela do Varů (zdroj: ČT24)

Když je řeč o ČT, ta dnes ve svém karlovarském Domě představila Všiváky, o nichž v dobrém hovoří níže Iva Janžurová (setkání i s ostatními tvůrci si přehrajte v iVysílání), a také divácký cestovatelský hit S trabantem až na konec světa, jehož DVD pokřtil Jiří Mádl, který mimo jiné hraje ve Všivácích (fotografie z besedy hledejte ve fotogalerii, taktéž níže, video pak opět v iVysílání):

Iva Janžurová o filmu Všiváci (zdroj: ČT24)

Žádný ze zmíněných titulů hlavní cenu 49. ročníku festivalu vyhrát nemůže, protože ani v hlavní soutěži není. Hledání nového majitele Křišťálového glóbu nicméně stále pokračuje, co obnáší, prozradí člen poroty, režisér Viktor Tauš, který ale jinak - ať citací spojenou se Zdeňkem Svěrákem nejen začínáme, ale i končíme - nesmí ani naznačovat:

Viktor Tauš o porotcování (zdroj: ČT24)