Blízko jako Anita Ekbergová. Fontána di Trevi je v rekonstrukci

Řím - Začala generální oprava římské Fontány di Trevi, ke které každý rok míří miliony turistů. Restaurátoři rozlehlou fontánu ohradili plotem, návštěvníci však budou moci renovaci zblízka sledovat.

Fontána di Trevi prochází rekonstrukcí (zdroj: ČT24)

Fontána z 18. století patří k nejnavštěvovanějším památkám v Římě. Proslavil ji zejména režisér Federico Fellini, který u ní natočil legendární scénu svého filmu Sladký život (La Dolce Vita) z roku 1960. Právě v této fontáně dováděla za obdivných pohledů Marcella Mastroianniho hlavní představitelka snímku, nádherná Anita Ekbergová.

Rekonstrukce přijde v přepočtu na 70 milionů korun. Zrestauruje poničené části, opraví přívody vody a osvětlení a usadí nový kamerový systém. Oprava skvostu má trvat do podzimu 2015. „Nazvali jsme to výstavní rekonstrukcí, protože poprvé bude možné být přímým svědkem všech nejdetailnějších fází práce a přitom je možné tuto proslulou památku obdivovat,“ uvedl zodpovědný římský úředník Claudio Parisi Presicce.

K fontáně turisty táhne i legenda, podle níž vhození mincí do fontány pomáhá při hledání pravé lásky. Drobný příspěvek má také zajistit návrat do věčného města. Ani o tuhle možnost turisté díky speciální nádrži nepřijdou.  O velké oblíbenosti fontány svědčí to, že z vody se každoročně sesbírají statisíce eur, tedy miliony korun.

Žádné reklamy ani billboardy

O potřebě zásadní opravy této památky se mluvilo už několik let, konkrétní obrysy ale rekonstrukce získala až v roce 2012, kdy spadly některé prvky sochařské výzdoby. Odborníci zhoršení stavu objektu přisoudili extrémním klimatickým podmínkám.

Ignazio Marino a Pietro Beccari při zahájení rekonstrukce
Zdroj: Camilla Morandi/ČTK/PA

Opravy fontány zaplatí soukromý sektor, konkrétně původem římská módní značka Fendi, kterou v současnosti vlastní francouzský výrobce luxusního zboží, společnost LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton. „Je to diskrétní, nejsou tu žádné reklamy ani billboardy, které by u tak důležité památky působily vulgárně,“ říká zástupce Fendi Pietro Beccari.

„Je zásadní zapojit mecenáše a soukromé filantropy k udržování a restaurování našich překrásných architektonických a archeologických památek,“ uvažuje římský starosta Ignazio Marino. Financování oprav soukromníky je v poslední době v Itálii stále častější, například na rekonstrukci Kolosea se částkou 25 milionů eur podílel vlastník obuvnického koncernu Tod's, na opravu Španělských schodů zase přispěla klenotnická firma Bulgari.

Vydáno pod