Tančíte verbuňk? Strážnice bere folklor zase od podlahy

Strážnice - Zvířecí tance, Leoš Janáček i tradiční soutěž ve verbuňku. Ve Strážnici začala největší přehlídka moravských a českých folklorních tradic, která do neděle promění městečko na Hodonínsku v živé centrum lidové kultury.

Ve 32 pořadech se představí 2000 účinkujících z Česka a 250 z ciziny. Tradičně silné zastoupení mají Slováci, letos přijede například soubor Urpín z Banské Bystrice a umělci z Trenčína, Terchové a Bojnice. Závan exotiky představují hosté z Indonésie, Albánie nebo Kazachstánu s takzvanými zvířecími tanci.

69. ročník začal dnes vystoupením zahraničních souborů pro školy. Zlatým hřebem bude sobotní soutěž tanečníků verbuňku. Slovácký tanec zapsala organizace UNESCO na seznam mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví. Letos se přihlásilo 45 soutěžících.

Tematické pořady se letos zaměří například na vystěhovalectví do Ameriky ve slovácké lidové písni, folklor Lašska a na odkaz skladatele Leoše Janáčka, od jehož narození letos uplyne 160 let. Zazní lidová hudba, kterou skladatel sbíral, a která jej inspirovala. V sobotu projde Strážnicí slavnostní průvod.

Slavnostní průvod na folklorním festivalu ve Strážnici (2012)
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Přehlídka se koná v amfiteátrech Bludník a Zahrada, skanzenu, zámku a okolním parku i na dalších místech ve městě.