Aerodrome festival: Podivuhodně horké odpoledne Mr. Freda Dursta

Praha - Aerodrome festival včera zažil své „preview“. Na pódiu pražského Výstaviště se vystřídali Powerman 5000, Hentai Corporation, Rob Zombie, Limp Bizkit i Avenged Sevenfold a udusali tak trávník Metallice, která přijede v červenci. Fred Durst publikum ale upozorňoval, ať se připraví, že slavná kapela nepřijede - Jamesi Heatfieldovi totiž dluží asi dolar sedmdesát. Jak se koncert vydařil právě jeho kapele Limp Bizkit? Jak zvládla zahrát v „neatmosferickém“ denním světle a jak se poprala s rolí vedlejšího headlinera, se dozvíte v článku.

Rob Zombie byl vzhůru sotva hodinu, když se vybelhal na pódium. Bylo vidět, že denní světlo nezažil už nějakou dobu, a stejný problém měli i Limp Bizkit. Několikatisícový dav přišel o atmosferický požitek z jejich světelné show, slunce se totiž schovalo až na druhou polovinu koncertu, na což pánové nejsou moc zvyklí.

O co ale Pražané nepřišli, byl nabroušený zvuk. Kytary i bicí zněly vymazleně, ale bohužel zcela zastřely mikrofon, takže polovinu večera zněli rodáci z Floridy jako instrumentální sestava, které chybí předák. Fred Durst, „perla“ mezi ctnostnými a slušně mluvícími frontmany, se snažil tuto indispozici fanouškům vynahradit. Minimálně dvě skladby strávil dole pod pódiem a jednou dokonce vběhl přímo mezi dav. Na scéně bez něj nuda naštěstí nebyla, kraloval tam totiž kytarista Wes Borland, který se tentokrát vtělil do černého samuraje s náhubkem a na svůj nástroj opět předváděl nemožné.

Show však díky Durstovým výletům lehce postrádala spád. Zpěvák si toužil povídat a jeho průpovídky kolikrát zbytečně ukradly čas další skladbě. Těžko říct, zdali byli pánové unavení z předchozích vystoupení, nebo jim sílu kradlo slunce. Jejich show obykle nepostrádá silný náboj a větší tah na branku. Coby vedlejší headlineři nemohli být nespokojeni, davy metalistů čekající na ohňovou show Avenged Sevenfold samovolně vytvářely circle pity, kotle a sborově opakovaly Durstova gesta.

Pořádné grády nabrala až druhá část setu. My Way, Nookie, Take a Look Around či Break Stuff nechají chladnými snad jen ortodoxní popaře, na Výstavišti však skladby fungovaly spolehlivě i po letech. Vstřícné přijetí návštěvníků rozpumpovalo i nu-metalisty a Durst se konečně vrhal po svých spoluhráčích a začal na pódiu řádit. Škoda jen, že k tomu nedošlo malinko dřív.

I tak stačila malá chvilka, aby Limp Bizkit dokázali své fanoušky probudit a procvičit s nimi prostředníčky. Nezbývá než se těšit na nějaký jejich budoucí samostatný koncert, kde to rozbalí s ještě větší parádou.

Jak kapela řádila pár dní před pražským koncertem na šedesátitisícovém rakouském festivalu Nova Rock, se podívejte tady: