Usednout na trůn z Hry o trůny? Belfast na tom vydělává

Belfast – Usednout na železný trůn nebo si zblízka prohlédnout korunu mladého krále Joffreyho je možné na výstavě originálních rekvizit ze slavného seriálu Hra o trůny. Výstava se koná v severoirském Belfastu, v jehož okolí se velká část scén natáčela. Na zahájení přehlídky přijeli i někteří herci seriálu. O výstavu rekvizit z klíčových scén seriálu je velký zájem.

Návštěvníci expozice například můžou pomocí 4D technologie stanout na vrcholku ledové zdi, která ohraničuje seriálových sedm království. „Všechno bylo naprosto fantastické. Byl zážitek to vidět ve 4D. A vidět železný trůn, myslel jsem si, že je menší,“ uvedl návštěvník výstavy. 

Severní Irsko si pořadatelé nevybrali náhodou, řada exponátů je totiž z dílny místních klenotníků. Seriál se tam navíc točil. „Je to jako být v druhém domově. Natáčeli jsme tu čtyři roky. Mám ráda místní kulturu i lidi. Miluji Belfast,“ říká Sibel Kekilli, představitelka Shae. „Neumím si představit jiné město, kde bychom udělali tuto výstavu. Řada zajímavých mít, dostupnost dopravy, ochota města k našim požadavkům, vše bylo mimořádné,“ dodal výkonný producent seriálu Hra o trůny Frank Doelger. 

Belfast doufá, že na filmových turistech vydělá

Představitelé Belfastu teď doufají, že díky natáčení v okolí se zvýší počet turistů. Úřady do něj investovaly asi 65 milionů liber a podle zástupců města se ale investice vyplatí. Že filmová turistika vynáší, dobře vědí například na Novém Zélandu. Díky třídílné dobrodružné fantasy sérii Pán prstenů stoupl mezi lety 2000 a 2006 počet zahraničních návštěvníků z 1,5 na 2,5 milionu ročně. 

Rekvizity ze seriálu Hra o trůny jsou tu pro diváky (zdroj: ČT24)

Hra o trůny se stala mezi fanoušky fantasy fenoménem 

Americký seriál Hra o trůny se stal nejen mezi fanoušky fantasy ság fenoménem. Nabízí epické bitvy, drsné prostředí stylizovaného středověku a dostatek různorodých postav pro napínavý děj. Světovou premiéru každého dílu vidí v průměru pět milionů diváků, ještě větší počet si seriál stáhne z internetu. 

Hra o trůny podle mnohých přitahuje atraktivním ztvárněním středověké reality a velkolepou výpravou. Jiní oceňují šíři ságy odehrávající se na smyšleném kontinentu Západozemí s chytrým využitím kontrastních symbolů. A někdo má prosté vysvětlení spočívající v lidské nátuře. „Diváci chtějí něco, co je spolehlivě dostane z jejich každodenních životů a přestanou řešit své starosti,“ tvrdí herec John Bradley-West.

Zápletka seriálu se točí kolem rivality mocných klanů ze sedmi sousedních království. Kromě násilí, intrik a politikaření se ve světě Západozemí objevují také prvky magie. Předlohou je nedokončená knižní sága Píseň ledu a ohně spisovatele George R. R. Martina, který se na seriálu rovněž podílí. Seriál se jmenuje podle první knihy v sérii, která má mít celkem sedm dílů, z nichž zatím vyšlo pět.