AZ Tower to dotáhla vysoko. Patří mezi nejlepší mrakodrapy světa

Brno – Nejvyšší budova České republiky AZ Tower v moravské metropoli se probojovala do první desítky nejlépe oceněných výškových budov světa. Stalo se tak v soutěži Emporis Skyscraper Award pro rok 2013, která u objektů vyšších sto metrů hodnotí jejich funkčnost a vzhled. Na prvním místě se umístil londýnský Střep.

AZ Tower skončila na devátém místě, kam se díky porotě dostala z konkurenčního výběru třech stovek budov. „Ocenění je důkazem, že se Brno neustále přibližuje ostatním evropským metropolím,“ prohlásil brněnský primátor Roman Onderka.

„AZ Tower se i přes četné hlasy kritiků ukazuje jako správná volba. V budově jsou obsazené všechny byty a většina kanceláří, takže plní svou funkci. Umístěním v tak prestižní soutěži, jako je Emporis Skyscraper Award, získáváme další mezinárodní ohlas a nezávislé ujištění, že jsme budovu dobře postavili,“ doplnil primátor.  

Cenu Emporis Skyscraper Award udílejí odborníci ze světa architektury na základě dvou kritérií, a to funkčnosti budovy a jejího designu. Cenu dává od roku 2000 společnost Emporis, která sídlí v Hamburku. Do soutěže se není možné přihlásit. Nominaci i vítěze si určuje odborná nezávislá porota složená z expertů.

Před stavbou AZ Tower byla největší budovou v republice ta na pražském Pankráci - City Tower měřící 109 metrů. Podle původních plánů měla výška budovy v Brně dosahovat jen 85 metrů, projekt se nakonec změnil a díky navýšení ocelové konstrukce dorostla budova na 111 m. Na tomto navýšení lpěl dokonce i sám brněnský primátor Roman Onderka, který o AZ Tower hovoří jako o první známce budoucího brněnského Manhattanu.

Podmínkou k nominaci je, aby budova měřila nejméně sto metrů a vznikla v roce udílení ceny.

Nejvíce porotu zaujal Střep v Londýně, druhou příčku obsadila DC Tower 1 v rakouské Vídni, třetí pak Sheraton Huzhou Hot Spring Resort v Číně.

Vydáno pod