Animátoři natočili scénu přesně jako Karel Zeman

Fryšták - Záběr chlapců na lodi zdravících mamuta na cestě proti proudu času natočil před šedesáti lety do filmu Cesta do pravěku režisér Karel Zeman. Stejnou iluzi obřího mamuta a pravěké přírody na totožném místě, kde se natáčel původní film, se teď pokusili vyrobit i budoucí animátoři pod dohledem mistra triku Borise Masníka.

Porovnejte trikový záběr Karla Zemana a dnešních animátorů (zdroj: ČT24)

Po šedesáti letech se z břehu Fryštácké přehrady znovu rozhlíží mamut. Do posledních detailů tam studenti animace zlínské Univerzity Tomáše Bati zrekonstruovali scénu z Cesty do pravěku - z filmu, ke kterému se dnes vracejí nejslavnější animátoři včetně Tima Burtona.

„Poprvé v životě jsem se setkala s klasickým trikem, který ve škole běžně neděláme, protože se orientujeme na digitální technologie,“ říká o natáčení trikové scény s mamutem studentka animace Pavla Baštanová. 

Původní loutka mamuta ani návod na jeho výrobu se bohužel nedochovaly. Profesionální modelář proto pro natáčení musel vyrobit repliku. Trvalo mu to 200 hodin. „Jeho velikost jsme odvodili z filmu. Mamuta vodíme klasickou loutkařskou technologií, takže na lankách,“ popisuje modelář David Klvač.   

Roli klapky na sebe vzala dcera slavného režiséra Ludmila Zemanová a do loďky zasedli původní herci – Petr Hermann, Josef Lukáš a Zdeněk Husták. Benjamínek z filmové party Vladimír Bejval zemřel v roce 2011. Dnes natočená scéna bude součásti dokumentu o Karlu Zemanovi, na kterém se podílí i Česká televize. Divákům se představí na podzim roku 2015. 

Rozhovor s původními herci: Inspirací nám měl být King Kong (zdroj: ČT24)