Autorská čtení U Zavěšené knihy: Markéta Pilátová (Tsunami blues)

Místem druhého putovního melouchu literárního pořadu U Zavěšené knihy byl Ostrov. Čtení se odehrálo v rytmu Tsunami blues, nového románu Markéty Pilátové, která v tomto pražském knihkupectví svou knihu představila 5. června v přímém přenosu na webu ČT24. Záznam najdete v tomto článku.

ZÁZNAM čtení (zdroj: ČT24)

Román křtí a úryvky z něj čtou pravidelní zavěšovatelé knih Jiří Podzimek a Petr Vizina. A jedno černé blues hraje v roli Smrtky Anička Duchaňová z autorského jednočlenného divadla Anička a letadýlko.  

V programu křtu nic není náhoda. Smrtka v románu Markéty Pilátové je nevítanou společnicí hlavní hrdinky Karly. Do jejího života se přizve na thajském ostrově zasaženém tsunami a vetře se za ní i na Kubu, kam se dívka jede „léčit“ se svou profesorskou španělštiny Jenůfou. Castrův ostrov je někdejším domovem jejich společného přítele, na Moravě žijícího kubánského jazzmana Lázara. Smrt, hudba a vina se v jejich osudech propojují do vlny, na níž se dramatický příběh nese. 

Předchozí dva autorčiny romány (Žluté oči vedou domů; Má nejmilejší kniha), v nichž čerpá z osobní znalosti jihoamerického prostředí, byly nominovány na Cenu Magnesia Litera, stejně jako její příběhy pro děti Kiko a tajemství papírového motýla.

První autorské čtení obstaral Jan Němec v Příbrami, kam přivezl své Dějiny světla. Připomenout si ho můžete níže:

Vydáno pod