Jazzman Porter má pod kloboukem: Brno okouzlil hlasem

Brno - Držitel Grammy Gregory Porter svým nedělním koncertem udělal definitivní tečku za letošním ročníkem brněnského Jazzfestu. Sympatický Američan s hebkým barytonovým hlasem si ani v Brně nezapomněl vzít jeden ze svých pověstných klobouků, které mu zahalují hlavu, uši i krk. Pokrývku si na veřejnosti nikdy nesundává, proč je jeho tajemstvím.

Milovník fotbalu a architektury, skladatel a především velký showman - tím vším je Gregory Porter. Jedna z největších hvězd současného jazzu se po několika měsících vrátila do České republiky. Jeho kouzlo spočívá především v upřímném a bezprostředním projevu. „Míchá jazz s dalšími žánry a rozšiřuje ho tak mimo standardní skupinu lidí, kteří na jazz chodí pravidelně,“ popsal dramaturg festivalu Jazzfest Brno Vilém Spilka.

Jazzovou scénu rozvířil Američan teprve před čtyřmi lety debutovým albem Water. Několikrát byl nominován na Grammy, letos prestižní sošku díky novému albu Liquid Spirit konečně získal. Právě písně z něj brněnskému publiku představil. „Můžu být jen sám sebou, zpívat svoje písně a doufat, že se jim to líbí. Vždy se snažím číst publikum, cítit jeho pocity. Mám písně, které promlouvají ke všem - k mladým, zamilovaným, k matkám a otcům,“ popsal svoji tvorbu Porter.

V jeho textech se odrážejí sociální nálady, vzpomínky na dětství, krušná historie amerických černochů, ale také milostné písně určené především jeho ruské manželce.

NO COMMENT: Koncert držitele Grammy Gregoryho Portera (zdroj: ČT24)

I díky ní teď s napětím sleduje situaci v Rusku a na Ukrajině. „Mám v obou zemích hodně přátel a to, co se tam teď děje, je opravdu smutné. Moje songy jsou sice o touze po sebeurčení, schopnosti jednotlivce, ale i celého národa dosáhnout svojí svobody, první by ale měl být mír,“ myslí si jazzman.

Zájem o Porterův brněnský koncert byl mimořádný – lístky organizátoři Jazzfestu vyprodali už v lednu. „Nechtěli jsme, aby vstupenky zmizely pět měsíců předem a nedaly se sehnat, proto jsme koncert přesunuli do větší haly,“ vysvětlil Spilka. Místo původně plánovaných sedmi stovek se do haly v Bobycentru vešly bezmála dva tisíce lidí.

České publikum má Porter podle svých slov rád. „V Praze jsem byl několikrát, naposledy jsme tam nahrávali koncert, který se pak vysílal po celých USA. Kamkoliv ve Státech přijedu, tak tam lidé zmiňují pražský koncert a především reakce energického publika. Byla to úžasná show,“ zavzpomínal Porter.

Gregory Porter vyrostl v Kalifornii. Vystudoval architekturu a divadelní a muzikálové herectví, kterému se vedle zpívání v kostelech a po jazzových klubech věnoval až do roku 2010. Mezi hvězdy jazzu se dostal až na prahu čtyřicítky, kdy debutoval úspěšným albem Water. Za něj byl nominován na Grammy, stejně jako za další album Be Good. Letos nominaci s albem Liquid Spirit proměnil.

Širší publikum si ho pamatuje nejen díky sametovému barytonu, ale také kvůli charakteristické pokrývce hlavy, která mu kryje čelo, uši i krk. Nosí ji při
všech veřejných vystoupeních.

Koncert americké hvězdy zakončil letošní ročník Jazzfestu Brno. Na podzim však pořadatelé přivezou do Brna další jazzovou legendu - klavíristu Herbieho Hancocka.